Златноливаденски манастир " Свети Атанасий"

1 / 11

Манастирът е разположен над село Златна Ливада, на десния бряг на Стара река, сред красива природа.
Най-старият манастир в Европа - "Свети Атанасий" е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в кладенеца на манастира, свързани с основаването и покровителството му от Свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира - чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която поклониците минават за здраве и благоденствие.

Във връзка с Вселенския събор в Сердика през 343-344 г. Свети Атанасий Александрийски отсяда близо до Берое (днешна Стара Загора) и там, монахът основава днешния манастир през 344 г. Свети Атанасий, когото още ранната църква почита като "Велики", заради значимия му принос в Богословието, се счита и за приносителя на монашеството от Египет на европейския континент, също така и за един от големите радетели за чистотата на православната вяра.

В своята близо 1700 годишна история манастирът е многократно разрушаван и съграждан на ново. Легенди разказват, че тук по времето на национално-освободителното движение са се крили Апостолът на свободата Васил Левски и други участници в борбата за национална свобода.

По време на комунизма той е бил превърнат в овчарник, но в началото на 80-те години се построява нова, голяма сграда, която по обем и архитектурна внушителност го нарежда сред най-големите български манастири.

В последните години тук е насочен интереса на историци, археолози, етнолози, които проучват най-древната история на това място и установяват, че не шотландският манастир "Кандида каса", основан през 360 г., следван от двата манастира, създадени от свети Мартин през 373 и 375 г. в днешна Франция са най-древните в Европа, а именно Златноливаденският манастир "Св. Атанасий".

Като природно-архитектурен ансамбъл, светата обител заедно с руините на римската крепост на съседния хълм, реките Марица и Стара река, запазените в места вековни гори в красивата местност, оградена от хълмове и живописната гледка от манастира към Тракийската равнина на юг, заедно с гостоприемното село с китни градини е забележително място за културен, поклонически и еко туризъм.

Източник и снимки : http://bg.wikipedia.orghttp://atanasiymonastery.alpobg.com/

17.01.2011, Българските забележителности