Етрополски манастир

1 / 3

Етрополският манастир е разположен в подножието на старопланинския Черни връх - 1070 метра надморска височина, на 2 км. от с. Рибарица, на 5 км. от гр. Етрополе и на 40 км. от гр. Тетевен.


История

Етрополският манастир е основан още в средновековието. Преданието свързва възникването на обителта с името на св. Иван Рилски, който се установил в една от пещерите в близката местност Варовитец, преди да се оттегли като отшелник в Рила.

През 16 и 17в. Етрополския манастир е едно от най-значимите книжовни и просветни средища по българските земи, като в него възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа.

Тук са творили множество преписвачи, съставители на църковни сборници, художници, които разгърнали широка дейност за запазване на българската писмености и книжнина. Известни са имената на йеромонах Рафаил, граматик Бойчо, дякон Драгул, дякон Йоан, даскал Дойо, йеромонах Данаил и др. В манастир са написани десетки ръкописни книги украсявани с рисувани заглавия, страници, букви, орнаментирани винетки, концовки и др. Такива са "Евангелие" от 1577г., "Пролог за месеците" от 1602г., няколко евангелия от 17в. и др.

При подновяването на манастира през 1858 г. игуменът Хрисант намерил в развалините на старата църква плоча с надпис, указващ годината на основаването на обителта - 1158 г., която плоча била вградена в основите на новостроящия се манастирски храм.

Васил Левски е посещавал неведнъж манастира. Запазено е скривалище, приготвено от Хрисант за Апостола. Според разказите на стари етрополци скривалището е изкопано от Вълко Цолов Топалски, сподвижник на Левски, член на Правешкия таен революционен комитет, участник в обира на орханийската хазна в прохода Арабаконак през есента на 1872 г. и диарбекирски заточеник.

Възможности за почивка

Етрополският манастир предлага отлични условия за почивка. Разполага със стаи със санитарен възел, както и стаи с легло и мивка. Храна се предлага само за по-големи групи туристи. В село Рибарица се намират няколко семейни хотели и къщи за гости, които предлагат чудесни условия за почивка.

Транспорт

Удобно и бързо е пътуването до Етрополския манастир през Правец и Етрополе.  С кола или автобус до “Св. Троица” най-лесно се стига по разклона за гр. Етрополе на магистрала “Хемус”. Малко след града е отбивката за манастира – 2,5 км. по сравнително нов асфалтов път.

Източник: www.bg.wikipedia.org ; www.bulgarianmonastery.com
Снимки: www.bg.wikipedia.org

23.02.2011, Българските забележителности