Крепостта "Лютица"

1 / 13

Крепостта „Лютица”, известна още като „Мраморният град” и „Цитаделата на Калоян” се намира в Източните Родопи, в община Ивайловград, област Хасково.

Отстои на около 9 км от Ивайловград, на около 100 км от Хасково, на около 12 км от с. Пелевун, на около 50 км от Крумовград и на около 400 км от София.

Крепостта е една от най-големите и най-добре запазените в страната. Обявена е за археологически паметник на културата. Разположена е на най-високата точка в района, на 570 м надморска височина. Лютица е единствената крепост, изградена изцяло от мрамор и именно за това носи наименованието „Мраморният град”. От тук се разкрива панорамна гледка към Ивайловград и Гърция.

Общата площ на крепостта е около петнадесет декара. Добре запазени са стените, чиято дължина е 800 м, а на места достигат височина до 10 м. В крепостта могат да се видят дванадесетте отбранителни кули, като девет от тях са запазили първоначалната си височина, основите на две църкви, цитадела, жилищна кула на управителя, некропол и водохранилище.

Предполага се, че крепостта е изградена още през IV-VI в. През Средновековието е била център на епископия и архиепископия. „Лютица” е имала важна роля по време на царуването на цар Калоян при нападенията му над Димотика и Солун.

Сред огромното количество открити находки от всички периоди –керамика, накити, монети, битови предмети от кост и метал, архитектурни детайли и др., специален интерес представляват изключително рядката монета на Йоан IV Палеолог, сечена като специална емисия “базилеуси”, и откритата керамика, идентична на тази от Плиска и Преслав, с което се доказва, че крепостта е българска и е била център на високо развита култура.

До крепостта се достига по черен път – от кв. Лъджа в Ивайловград или през отбивка преди село Пелевун.

В Ивайловград има възможност за настаняване на туристи в хотели и къщи за гости. 

Източници: ivaylovgrad.org
Снимки: Мирела

17.05.2011, Българските забележителности