Крушунски водопади

Крушунските водопади (Маарата) са най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейни, богати растителни и животински видове.  


Разположени са в северния край на Деветашкото плато, в землището на село Крушуна, област Ловеч, 34 км източно от град Ловеч, 194 км североизточно от столицата София и 299 км западно от град Варна.

Каскадата извира от Крушунската пещера, известна със своите езера и пещерни образувания, и представлява система от басейни и мънички езерца, преграждащи ги прагове и разделящи се водни струи. Водопадът е признат за най-високата варовикова водна каскада в страната.

Главната каскада се спуска от височина 20 м и се разделя. Водните пръски ще ви освежат ако решите да посетите региона в летните горещини и ще се почувствате като част от природата. Гъст мъх покрива скалите, изсечени и оформени от водата. Местността е зелена, влажна и прохладна – идеалното място за бягство от градски горещини.

Водопадите се ползват със статут на защитена природна забележителност от 1995 г., с цел опазването на уникалните образувания в местността. Преди да се изгради екопътека, тази природна забележителност е била трудно достъпна и е било невъзможно да се достигне до изворчето, скрито в пещерата.

Пътеката представлява система от мостове и стъпала и позволява да се разгледа цялата местност. Преходът от селото до каскадата трае около час и половина, като туристите имат възможност да наемат и планински водач, който да помогне и да обърне внимание на по-интересните забележителности.
По време на разходката ще забележите и табелка, гласяща „Крушунска скална обител на монаси отшелници (исхиасти) XIII –XIV в”. Исхиастите били отшелници, които се заселвали в отдалечени и изолирани местности и се отдавали на безмълвие и молитва.

В местност Маарата се намира също "Бонинска пещера" с най-дългото подземно езеро в България.

В района може да посетите и "Деветашката пещера". Разположена е на десния бряг на река Осъм и впечатлява с огромните си размери. Входът й, който е широк 35 м и висок 30 м, води към просторна зала с площ 2400 кв. м. Тя е пещерата, с най-голямото фоайе в Европа.

На 4 км от село Крушуна се намира и пропастта "Вранница". За да стигнете до нея, трябва да тръгнете по пътя към село Кърпачево. До дъното на пропастта може да се стигне по система от стъпала.

Няколко къщи за гости предлагат настаняване в село Крушуна. Можете да се възползвате и от услугите на крушунските гостилници и механи, където ще опитате местни деликатеси и десерти от биволско кисело мляко с мед и орехи.

Източник : http://www.maarata.com  http://www.bulgariainside.com
Снимки: Мирела 

18.05.2011, Българските забележителности