Вила "Армира"

1 / 6

Вила „Армира” е най-големият частен римски дворец открит на територията на България. Намира се на 4 км от град Ивайловград, на 1.5 км от кв. Лъджа, на 115 км от Хасково, на 108 км от Кърджали и на около 400 км от София.

Вилата е открита през 1964 г. при строеж на язовир. Разкритият обект е представлявал луксозна двуетажна жилищна сграда с многобройни помещения, панорамна тераса и басейн. Дворецът е построен в края на I век от виден тракийски аристократ.

Във вилата е открита най-голямата като количество и разнообразие мозаечна находка в България. Армира е забележителна със своята планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки, които я определят като уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите, със световна значимост. Тя е един от най-ранните и най-точно датирани вилни комплекси от римско време, проучени до момента.

Днес известните мраморни мозайки и находки от вилата могат да бъдат видяни освен в самият дворец, и в Националния исторически музей и Археологическия музей на БАН в град София, а копия на мраморната украса в Регионалния исторически музей в град Кърджали.

Вила „Армира” е отворена за посещения всеки делничен ден от 9 до 17 ч. през цялата година. Има възможност за екскурзовод, който да покаже целият комплекс и да разкаже историята на вилата на желаещите туристи. 

До римския дворец се достига като от кв. Лъджа се продължава по пътя за село Свирачи. От дясната страна има отбивка от 0.5 км, която води до обекта.

През 2009 г. "Армира" е наградена със златен медал за успешна туристическа дестинация от Държавната агенция по туризъм. 

Гостите и желаещите да посетят вилата, могат да се настанят и отседнат в хотели или къщи за гости в Ивайловград.

Източници: vilaarmira.com, journey.bg
Снимки: vilaarmira.com, интернет

26.05.2011, Българските забележителности