Розовата долина

1 / 5

Местоположение

Розовата долина е област в България, намираща се южно от Стара планина, между нея и източната част на долна Средна гора на юг. Състои се от две речни долини - тази на Стряма на запад и на Тунджа на изток или Карловското и Казанлъшкото поле, които се славят с обилни реки и минерални извори. Долината е известна с отглеждането на рози с промишлена цел и е един от символите на България. Там от векове се култивира розата Rosa damascena, от която чрез дестилация и други процеси се получава розово масло, което намира широко приложение във фармацията, парфюмерията и др. Самата долина има специфичен климат, изразяващ се с кратка мека зима и продължителна топла пролет. Розата се нуждае от влага и топлина и затова именно тук са разположени почти всички полета с маслодайна роза.

Розопроизводство


Преди около три столетия от Близкия изток е била донесена Маслодайната роза Дамаскиня. От XVII век насам България се е наложила като един от основните производители на масло от роза. Днес тя добива около 1 тон розово масло годишно - в България се произвеждат 70% от розовото масло в света, което прави страната най-големият производител на розово масло. За производството на 1 кг. розова вода се оползотворява 1 кг. розов цвят, а за производството на 1 кг. розово масло са необходими близо 3500 кг. цвят. За да се оформи розовия храст и да започне първия розобер са необходими 3 години след засаждането му. Розоберът се извършва ръчно, а брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. Цветът трябва да е свеж и не трябва да е изцяло разцъфнал. Това е необходимо, за да се запазят максимално аромата и влажността му и те да бъдат извлечени по-късно по време на дестилацията. Добиването на българското розовото масло е съпътствано от вековни културни традиции.

Музей на розата


През 1969 г. е открита първата експозиция "Казанлъшка роза" в Института по розата, като се обособява и такъв отдел към музей "Искра". Единствен по рода си в България, музеят на розата проследява развитието на традиционното и съвременно розопроизводство в България от зараждането му до наши дни. В атрактивния историко-етнографски комплекс "Кулата" - гр. Казанлък, туристите могат да наблюдават примитивно розоварене и да опитат от продуктите с маслодайната роза - мармалад, ликьор. Познати са повече от 10 000 вида рози, но само 200 от тях са маслодайни.

Розата - символ на България

България е известна с красивата си природа и древните си и уникални обичаи. Прочутата маслодайна българска роза също се е превърнала в неделима част от историята и културата на България.
Тачена е от много писатели и художници, било то известни или не и се възпява се в безброй народни песни. Като запазена марка на страната, българската роза има собствен празник, който се почита всяка година с много специална церемония - Фестивалът на розата и избора на "Розова Кралица". В началото на юни, Розовата долина оживява от песните и танците на берачите. Те идват в ранни зори, облечени в спретнати народни носи, пресъздавайки традиционните обичаи за розобера.  Празникът се чества всяка година на първата неделя от юни. Простира се от Розовата долина до градовете Карлово, Калофер и Казанлък и е невероятно красиво, когато прочутата българска роза разцъфне през май и юни и в цялата околност се носи аромата й.

15.07.2008, Българските забележителности