Ждрело на р. Ерма

1 / 9

Ждрелото на р. Ерма (Ломнишкото ждрело) е пролом на р. Ерма, намиращ се на около 4 км от гр. Трън. То е и най-голямата туристическата забележителност в Трънско - включено е в списъка на 100-те национални исторически обекта.

Намира се на 50 км северозападно от Перник и на 79 км в същата посока от София

До ждрелото на река Ерма се стига по асфалтов път от град Трън. От южния край на ждрелото води началото си Трънската екопътека, която е с дължина 13 км. Разположена е във височинен пояс от 600 до 1000 м надморска височина. За да бъде измината цялата пътека са необходими около 8 часа. По време на този поход се преминава през малко дървено мостче, черен път с интересен тунел и още едно дървено мостче. През цялото време имате възможност да се наслаждавате на невероятно красиви природни гледки, а накрая и на величествена панорама към самото ждрело на река Ерма
Друг изходен пункт за екопътеката е село Банкя, в близост до което се намира и Ябланишкото ждрело. Този маршрут е по-екстремен, затова е най-добре да се минава през лятото – след май месец. Пътеката представлява серия от равни участъци, стръмни изкачвания и слизания, мостове и стълби. 

Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра. Отстрани се издигат стръмните скали на Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра. Самата река, която по принцип е неголяма, преминава шумно между скалните образувания. През десния бряг на ждрелото е прокопан изкуствен тунел, който води до село Банкя. Над криволичещата екопътека са направени два моста, пресичащи реката от двете страни на пролома.
В най-ниската част, до нивото на реката, разстоянието между двете скали достига едва  3-4 м. В тази теснина е образуван и един 4-метров водопад, а по течението на реката се наблюдават множество скални блокове, входове на карстови пещери, водоскоци и водопади. Точно над този участък има висящ дървен мост от екопътеката и гледката е уникална.

Има истории и легенди за това как се е образувало ждрелото. Според една от тях това са двама влюбени, чиято любов не била позволена и били превърнати в камък (скали). Така съдбата отредила да са само на няколко метра един от друг и да не могат да се срещнат. А река Ерма се е образувала от техните сълзи.

По скалите на ждрелото на река Ерма са прокарани над десет алпийски катерачни маршрута, което е предпоставка тук често да идват професионалисти и любители катерачи. 

Град Трън предлага на туристите възможност за настаняване.

Източници: http://www.tourism-bg.net http://pochivka.com 
Снимки: интернет

11.11.2011, Българските забележителности