Гигински манастир "Св. св. Козма и Дамян"

1 / 11

Гигинският манастир (Църногорският манастир) е разположен в близост до с. Гигинци, община Брезник, област Перник

Отстои на около 6 км южно от малкото село Гигинци, Брезник е на 21 км североизточно, а областният център Перник е на 32 км източно. Столицата София е на 63 км в същата посока.

Манастирът "Свети Безсребреници Козма и Дамян" се намира в планина Черна гора в район с прекрасен чист въздух. Известен е с лековитата минерална вода, която помага при проблеми със зрението - построено е аязмо с отделен параклис, както и чешми. Най-ценната сграда в манастира е старата църква, издигната през 1814 г. Може да видите и 200-годишната кирпичена постройка на монашеското крило.  Гигинският манастир пази частица от мощите на единия от покровителите си - Свети Козма. 

История

Църногорският манастир заема важно място в църковната, културната и политическата история на българите от централна Западна България. Оскъдните исторически сведения за възникването и ранната история на Църногорския манастир и направените археологически разкопки свидетелстват, че първите манастирски постройки датират от XI—XII век, съградени върху останки от античността. Проучванията установяват запазени основи на монашеско крило (правоъгълно) и на защитна кръгла кула. 
По време на Втората българска държава бил облагодетелстван с богато стопанство и множество големи и доходоносни имоти.
За разлика от много други обители, които са били разграбени, порутени и са опустели през първите десетилетия на османското владичество, Църногорският манастир не е пострадал при османското нахлуване. По това време той е бил средоточие на обществения живот на българите от съседните околии Софийска, Радомирска и Брезнишка.

През 2007 година започва реставрацията му - изграждането на източното манастирско крило с новата църква. През следващите две години са построени манастирската кула-камбанария, водосветната фиала, беседка, чешми и е оформено дворното пространство. 
Трите бронзови камбани, по един тон всяка, са единствени по рода си в България. Правени са по поръчка в Гърция, по подобие на Атонски камбани, и заедно с шестте по-малки камбани имат уникален звън.

Монасите имат и малко стопанство - произвеждат биволско мляко, сирене, мед и вино, които продават или подаряват. 

Транспорт

До манастира може да се стигне по следните начини: с кола или автобус до с. Гигинци и след това пеша по-лесен и приятен за разходка път - разстоянието се изминава за по-малко от час. Ако предпочитате да отидете с кола, то трябва да знаете, че пътят от селото до светата обител е покрит с макадам.

Настаняване

В манастира могат да пренощуват ограничен брой хора. 
На 2 май всяка година на ливадите около манастира се организира събор, за който се стичат стотици хора не само от близките населени места, но и от по-далечни села и градове.

Източници: http://www.svetogorie.com 
Снимки:  http://www.panoramio.com/ 

29.11.2011, Българските забележителности