Крепост Кракра

1 / 9

Крепостта Кракра е разположена в югозападната част на град Перник, на десния бряг на река Струма на неголямо скалисто плато. Отстои на 2 км от центъра на града и на 32 км от столицата София

Мястото, на което се намира е било заселено още през V - VI век пр. Р. Хр. Смята се, че днешната крепост е построена от хан Омуртаг, когато е била гранична крепост. Носи името на видния болярин Кракра, който е бил начело на решителната съпротива срещу византийските завоеватели.
Най-големия си разцвет достига през IX - X век, за което свидетелстват откритите при разкопки монети и печат на цар Петър.
По времето на кръстоносните походи вероятно е изпълнявала защитни функции.

Заради важността си и връзките си със съседни крепости (като Големо и Мало градище) крепостта се разглежда като част от планината Голо Бърдо.

Тя е една от големите български крепости. Крепостната стена върви по естествените очертания на платото на хълма Кракра, широка е над 2 м и обхваща над 4,5 ха. Главната порта е в североизточната част на крепостта, а от нея започва главната улица. Вътре са разположени административни, стопански, жилищни и религиозни сгради.

Сега останките са реставрирани и консервирани, като крепостната стена е надградена на места на значителна височина.
Хълмът, на който се намира крепостта Кракра, е разположен на мястото, където международният път и жп линията напускат Перник в посока гр. Радомир. До крепостта може да се отиде пеша от жп гарата и автогарата на гр. Перник.
Разходката до там е приятна и за много перничани, и гости на града, това е място за пикник и почивка.  

Източници:http://bg.wikipedia.org   http://www.bulgariancastles.com 
Снимки:http://www.pernik.info/

14.12.2011, Българските забележителности