Килифаревски манастир "Рождество Богородично"

1 / 10

Килифаревският манастир „Рождество Богородично” е разположен на десния бряг на река Белица, на 4 км югоизточно от град Килифарево,  на 14 км южно от град Велико Търново и на около 235 км североизточно от град София.

Манастирът е основан през периода 1348 и 1350 г. от видния български духовник Теодосий Търновски по времето на цар Иван Александър. Той се превръща в едно от най-значимите книжовни средища в България и духовен център на православието. Тук се пишели и превеждали разнообразни богослужебни книги, жития, проповеди и светски хроники. Светата обител става център на книжовна школа, която през 1360г. има над 460 ученика – между тях е бил и бъдещият патриарх Евтимий Търновски.

През 1393 г. при падането на страната под турско владичество, манастирът бил разрушен. Едва през 1718 г. той е възстановен. По това време е построена и изографисана църквата „Рождество Богородично”.  Тя разполага с два параклиса посветени на Иван Рилски и Теодосий Търновски.  В края на XVIII в. манастирът отново е разрушен, но е възстановен скоро след това.

През 1840 г. уста Колю Фичето започва играждането на днешната църква „Св. Димитър”. Той запазва част от старата олтарна стена на църквата „Рождество Богородично” и двата параклиса. По този начин обединява трите помещения, които днес представляват църквата на манастира. Храмът е завършен през 1842 г. Иконостасът представлява позлатена, художествено изработена творба с впечатляващи икони, дело на тревненски майстори. Манастирът е бил убежище и на Апостола на свободата Васил Левски.

Днес Килифаренският манастир е действащ девически манастир. Храмовият му празник се чества на 8 септември. Разполага с еднокорабната и еднокуполна църква „Св. Димитър”, две жилищни сгради построени през 1849г. и стопански сгради. Тук се предлагат нощувки на туристи. В непосредствена близост има и изграден хотелски комплекс с басейн и тенис кортове.

До манастира има редовен автобусен транспорт от град Велико Търново. Достъпът е целогодишен и има указателни табели по пътя. 

Текст: http://www.bulgarianmonastery.comhttp://www.bulgariamonasteries.comhttp://www.pravoslavieto.com  
Снимки: интернет

19.03.2012, Българските забележителности