Древнотракийско светилище на нимфите край село Каснаково

1 / 14

Светилището на нимфите, известно още като Светилището на Афродита се намира в живописната местност Гяур Бунар край село Каснаково, община Димитровград, област Хасково.

Отстои на около 14 км югозападно от Димитровград, на 13 км северозападно от Хасково и на около 216 км югоизточно от столицата София.

Светилището е издигнато върху руините на древен култов център, възникнал около карстови минерални извори през ранножелезната епоха и представлява обширен комплекс, включващ множество сгради и голям амфитеатър. В комплекса са включени също култови постройки и сгради за поклонниците. 

легендата

Според запазените надписи, то е построено в чест на водните нимфи и Афродита през II век от тракийския ветеран от римската армия Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана

Теориите за основаването на паметника са две. Първата е, че Тит Флавий е бил тракиец приел римско гражданство, посредством изкарването на тридесет годишна военна служба към Империята. В края й обикновено, ветеранът получавал земя и пари, достатъчни за да се издържа до края на дните си.

Втората е, че той е бил висшестоящ романизиран тракиец заемал важен пост в провинция Тракия и е изградил целия комплекс за свои нужди. Каквато и да е истината, храмът е бил достъпен за населението, а там са се извършвали различни религиозни ритуали. Поради пресечната точка, на която се намира обектът, може да се предположи, че той е бил посещаван и от пътниците преминаващи през тези земи.  

Култовият комплекс се състои от храм и помещение за поклонниците, останките от който са слабо запазени. За център, около който да се развива комплексът, е избран малък извор сред скалите. Той е оформен посредством изсичането на скалата до височина от 2,40 м. Водният поток е каптиран, чрез изграждането на три свързани с каменен улей помежду си басейна. Те са били облицовани с блокове от розов мрамор, украсени чрез врязани меандрови орнаменти. На място е запазен е един от оригиналните блокове, показващ някогашния блясъка. Фасадата на светилището е била оформена с мраморна колонада, но от нея са оцелели единствено основите им, големите каменни блокове. 

Трите минерални извора впечатляват с красивото си архитектурно оформление, а водите им са прочути с лечебната си сила. Всяка година на свещеното място се провежда събор на Възнесение Господне (Спасов ден), 40 дни след Великден. В изворите и около тях се оставят дарове, палят се свещи, коли се жертвено животно

За науката светилището на Нимфите и Афродита е известно още от 1898 г. Първите проучвания обаче са едва през 1945-46, извършени от бележития наш археолог Иван Венедиков. 

През 1968 обектът придобива статут на национален паметник на културата. Освен това, той е включен в еко пътека, обхождаща паметници в региона.

транспорт

Светилището се намира от лявата страна на пътя от село Каснаково за село Клокотница. Разположено е в основата на склона на изявен хълм. Пътят до там е асфалтиран, има указателни табели, а пред входа на светилището има паркинг.

настаняване

Посетителите могат да се възползват от услугите на хотелите на територията на Хасково, които предлагат чудесни условия за настаняване. В Димитровград също има няколко чудесни хотела.

Източници: http://www.haskovo.com/http://bulgariatravel.orghttp://www.bulgariainside.com
Снимки: http://www.panoramio.com/http://ivoso.blog.bg

16.07.2012, Българските забележителности