Крепост Овеч

1 / 9

Крепостта Овеч или Провадийската крепост е каменна твърдина, разположена край град Провадия, област Варна. Отстои на 54 км западно от Варна, на 56 км източно от Шумен, на 90 км югозападно от Добрич и приблизително на 411 км североизточно от столицата София.

Овеч се намира на планинско плато над града, носещо името „Калето“. То има формата на кораб, чийто нос сочи на юг. Отвсякъде е обкръжено със скални откоси, високи около 20 м. Тесен провлак го свързва с друго плато – Табиите (укрепленията), разположено на север от Калето.

история

В историческите анали крепостта е известна с няколко имена. Най-старото от тях е византийското Проват. Българите я наричат Овеч, а турците Таш хисар (в превод от тур. –каменна крепост). Археологическите проучвания установяват, че укреплението се използва от ІІІ в. до първите десетилетия на VІІ в. и след това от Х–ХІ до края на ХVІІ в.

Крепостта е населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи, турци. Свързват името й с управлението на цар Ивайло (1277 г. – 1280 г.), с похода на граф Амедей VІ Савойски (1366 г.) и похода на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик) (1444 г.). В началото крепостта е имала само отбранителна функция, но много бързо се превърнала в голям административен и военен център. По-късно крепост Овеч се явява основна преграда срещу  нахлуващи към Плиска, Преслав и Велико Търново войски.

Крепост Овеч придобива стратегическа значимост по време на Второто Българско царство. Тогава тя се превръща във важен административен, културен, религиозен и военен център.

През 1366 г. по заповед на цар Иван Александър в крепостта за затворени рицарите на Амедей Шести Савойски, пленени при неуспешната обсада на Варна. Овеч е превзета от войските на Али Паша през 1388 г. и получава турското си име. Следва още един обрат в историята на крепостта, тъй като тя преминава отново в български ръце за кратко време. През 1414 г. синът на Баязид – Муса превзема крепост Овеч отново. По време на кръстоносния поход на Владислав III Ягело- Варненчик през 1444 г. крепостта е превзета и разрушена.

архитектура

Крепостта има три входа:

  • източният подстъп е запазен в оригиналния си вариант с изсечени в скалата каменни стълби. Той е удобен за посетители със собствен превоз. 
  • западният вход е достъпен откъм града посредством оригинална спираловидна стълба със 111 стъпала. 
  • главен за крепостта е северният вход. Пред него е изградено мостово съоръжение с дължина 150 м, което свързва твърдината със съседното плато Табиите.

При посещение на крепостта в каменното укрепление могат да бъдат разгледани говорещият кладенец, дълбок 79 м, митрополитската църква, рицарският затвор, кулата с дяволската пътечка и Калугерските дупки.

Крепостта работи целогодишно. Има и екскурзовод, осигурен от Историческия музей в Провадия. На място се продават информационни материали и сувенири.

транспорт

До крепостта Овеч се достига лесно с автомобил, тъй като тя се намира в покрайнините на град Провадия.

настаняване

Посетителите на града могат да се възползват от един семеен хотелски комплекс на територията на Провадия, както и от една къща за гости в село Бързица /15 км югоизточно/.

Източници: http://bulgariatravel.orghttp://bg.wikipedia.orghttp://www.bulgariainside.com
Снимки: http://bg.wikipedia.orghttp://bulgariatravel.org

08.10.2012, Българските забележителности