Скален комплекс "Глухите камъни"

1 / 9

Глухите камъни е скален култов комплекс, създаден от траките преди няколко хилядолетия. Намира се на няколко километра от село Малко Градище в североизточните Родопи, под връх Света Марина. Няколкостотин трапецовидни ниши са издълбани върху монолитен скален блок, висок 30 метра. Предполага се, че са се използвали за погребални урни на по-бедните жители, които не са можели да си позволят скална гробница.

На 50 м. от нишите са мегалитните гробници, две от които са отлично запазени. Първата представлява помещение дълго 2 метра и широко 1.5 метра, издълбано в гранитната скала. От него чрез 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробницата – мавзолей с размери 3 х 3 м. 

Целият погребален комплекс Глухите камъни е бил ограден с голяма крепостна стена, основите на която личат и до днес. Мегалитният комплекс е бил едно от най-големите тракийски светилища от пр. Хр., чиято сила продължава да действа и днес на всеки, който го посети. 

Имало и богато украсена средновековна църква, която обаче е срината от иманярите. В пръстта са намерени и фрагменти от стенописи. 

Християнски гроб, в който е погребана млада жена, откри екипът на д-р Нехризов от Археологическия институт с Музей на БАН в местността „Глухите камъни”. Местните жители разказват легенди за тракийското селище тук, а изровеният скелет доказва, че светилището е използвано и от ранните последователи на Христос в Източните Родопи. 

Жената е погребана по типично християнски обред - със скръстени на гърдите ръце, а лицето й е обърнато на изток, обяснява д-р Нехризов. Сред другите по-интересни открития на археолозите са части от керамика с много красива декорация.

Колко древни са Глухите камъни и за какво са ги използвали нашите прадеди траките?

"През първото хилядолетие тук е кипял живот, става дума за ранно- и късножелязната епоха, твърди д-р Георги Нехризов. Скалите са обявени за паметник на културата. В над 200 изсечени в камъка трапецовидни ниши траките са поставяли праха на своите мъртъвци. 

От връх Св. Марина към река Арда преди векове е имало огромен град с улици и къщи, най-високото възвишение пък е служело за култ към Бога Слънце. 

Археолозите откриват и уникален тракийски петроглиф - рисунка, изсечена в скалата, още в първите дни на проучването. "Доста се поровихме, за да разшифроваме знака. Изобразена е ладия, която пренася Слънцето", разказва д-р Нехризов. Според него това е емблемата на целия комплекс, който обаче не е изграден във връзка със соларния култ. По-скоро Глухите камъни са свързани с култово-погребалните вярвания на траките от I век пр. Хр., смята д-р Нехризов. 

При работата си археолозите използват изключително внимателен метод на проучване. Те разкриват малки площи, а регистрираното засипват отново с пръст. Целта е да не се оголват огромни скални масиви, обяснява Нехризов. Засега обаче ученият се въздържа от конкретни заключения и трактовки. Обещава, че след края на проучването ще обобщи подробностите. В едно обаче д-р Нехризов е убеден: комплексът ще е обект на проучвания десетилетия наред, защото в него е имало живот през няколко епохи". Автор: Д-р Нехризов 

Как да стигнем до там: По пътя от село Малко градище за Ивайловградобласт Хасково, на около десет километра има табела в дясно, паркинг и път до култовият скален комплекс. Малко Градище отстои на 14 км югозападно от град Любимец, на 18 км западно от Свиленград и на 64 км югоизточно от Хасково

 

Източник и снимки: http://bven.blog.bghttp://www.nasamnatam.com

30.11.2012, Българските забележителности