Варненски археологически музей

1 / 1

Началото и развитието на Археологическия музей във Варна е свързано с имената на двамата братя чехи Херман и Карел Шкорпил. Първата експозиция на музея е била официално открита на 11-ти юни, 1906г. в една от стаите на Девическата гимназия. Карел Шкорпил е избран за директор на музея, като остава на този пост до смъртта си през 1944г. От 3 март 1983г. Археологическият музей се помещава в настоящата си сграда, която предлага отлични възможности за представяне и в същото време запазване на богатствата на Варненския музей. Сградата се състои от подземна част и други два етажа. Формата й почти описва правилен квадрат, около който е разположен обширен двор. Някои от помещенията и коридорите са украсени с декоративни стенописи. Непрекъснат коридор, от който се влиза в изложбените зали, обикаля цялата сграда. Освен залите, музея разполага с помещения в които се съхраняват различни експонати, библиотека и Учебен детски музей.
По широки стълбища от юг се влиза във фоайе, където са разположени информационното бюро и павилионът за сувенири и издания на музея. От него се осъществява връзката с изложбените зали на първия и втория етаж, с вътрешния двор, тоалетите и кафенето както и със сутерена където се намират библиотеката и Учебния детски музей..
Експозиционната площ на музея е 2150 кв.м. и има 32 зали, в които са изложени постоянни експозиции: Праистория, Античност, Средновековие, Възрожденски иконопис. Тук се намира и най-старото златно съкровище в света. Неговата възраст датира от преди 4000г.пр.хр.
Съкровището бе открито случайно през 1972 година при строителни работи край Варна. Трудно е да си представи човек, колко време са прекарали под земята прекрасните златни накити и предмети, докато настъпи моментът, в който историците и археолозите от цял свят да заговорят за съкровището на халколитния некропол. Находката е от около 2000 предмета от почти чисто 23,5 каратово злато с общо тегло около 5,5 кг. Тя съдържа златни огърлици, гривни, нагръдни украшения и съдове. Това откритие преобърна представите на историците за развитието на човешката цивилизация. Един от най-поразителните експонати, които могат да се видят в музейната сбирка, е златният жезъл - символ на власт от монаршески тип. Изключително любопитна гледка представлява и пренесеният тук гроб № 43 със скелет на четиридесет - петдесет годишен мъж, покрит с повече от 100 златни украшения. Той очертава образа на вожда (царя), имащ сакрални функции и притежаващ символите на властта.


Адрес: бул.”Мария Луиза”41
Тел. 052/ 681 011

052/ 681 030 - информация
052/ 681 025 - факс

Работно време: лятно: 10.00 – 17.00
зимно: 10.00 – 17.00
без почивни дни за летен сезон 2009

Беседи се изнасят на български, английски, немски, френски, руски език.

 

Източник: moreto.net
Снимков материал: Мирела ЕООД

19.06.2009, Българските забележителности