Деветашката пещера

Деветашката пещера е разположена на брега на река Осъм, на 2 км северно от с. Деветаки, на около 20 км североизточно от Ловеч, на около 55 км северозападно от Плевен и на около 30 км  североизточно от Левски.

Пещерата е дълга 2440 метра, което я превръща в една от най-големите в страната. В нея се намира най-голямата пещерна зала в България с дължина 360 метра. В пещерата има галерии, езера и извори. При провеждани разкопки в нея са направени открития на някои от най–интересните останки от времето на неолита по българските земи. Интересно е, че тя е затворена в периода от 01 юни до 31 юли, поради размножитеният период на прилепите, които живеят в нея.

За да се достигне до Деветашката пещера има два основни пътя. Единият преминава по отклонението за село Деветаки. Оттам започва черен път, който до входа на пещерата. За другия път се отбива отново от главния път Деветаки-Летница, в участъка между селата Дойренци и Александрово. Пътят е асфалтиран до мост, а оттам се продължава пеш по пътека.

Пещерата е открита през 1921г. и е обявена за природна забележителност през 1996г.

Източници: bg.wikipedia.org, caves.4at.info и bulgariainside.com
Снимки: Георги Палов

06.12.2010, Българските забележителности