Метростанция Опълченска

1 / 6

Адрес: гр. София, ул."0пълченска"

Местоположение
Метростанцията е разположена под бул."Тодор Александров" между ул."0пълченска" и бул."Хр.Ботев". Западният вестибюл е с 4 входа на кръстовището между ул."0пълченска" и бул.”Т.Александров", а източният е с 2 входа на пресечката на бул."Т. Александров" и ул."Странджа". (до последната спирка на трамвай № 20).
  
Архитектура
Архитектурният проект е дело на арх. И.Станишев и арх. Кр. Андреев.
Като база за работния проект е използван конкурсен проект на същите автори. Перонът и вестибюлите са решени съвременно. Пространствено перона е решен като безколонен. Подовете са от керамика в кафяво-бежов и зелен цвят монтирана във вид на пана, които кореспондират с решението на тавана.Таванът на перона е от вертикални алуминиеви ребра оформени на фигури с цветни ивици по контура разположени над стоящите осветителни тела по оста на станцията. Около тези осветителни тела са монтирани групи пейки от неръждаема стомана. Стените на перона са с наклонени метални пана обкантени през определени разстояния със сини и зелени ивици. В стените са оставени ниши за монтаж на реклами. Основното осветление е монтирано в наклонени млечнобели плоскости разположени в двата края на пътническата платформа на перона. Във вестибюлите то е вградено в окачените тавани.

Вестибюлите са облицовани с гранитогрес и алуминиеви плоскости, а подлезните части с минерална мазилка на цветни геометрични фигури. Окачените тавани са бели от 30 см. елементи тип "Хънтър Дъглас" с надлъжно разположени цветни ивици. Входовете са облицовани с бежов мрамор с поликарбонатни дъгообразни покрития.

Информация и снимки: www.metropolitan.bg

30.08.2012, Метростанции