Метростанция стадион "Васил Левски"

1 / 9

Адрес: гр. София, бул. „Драган Цанков"


Местоположение и архитектурно оформление
Станцията е разположена на кръстовището на бул. „Драган Цанков“ и бул. „Евлоги Георгиев“, недалеч от Националния стадион „В. Левски“, дал името на станцията. Разположена е до мястото, където някога се е намирал стадион „Юнак“.

Метростанцията е подземна, със странични перони, на всеки перон има по три ескалатора и лифт за трудноподвижни лица и майки с деца.

Поради особеното си разположение е изграден един надземен вестибюл, който има два изхода: този с излаз в посока на бул. „Евлоги Георгиев“ е по-голям и се използва за вход и изход, а по-малкият (с изглед към бул. „Драган Цанков“) е само изход. Станцията се намира на 22 м дълбочина и е с 5 подземни нива: две нива за служебни помещения и подземен вестибюл и едно подперонно ниво.

Станцията е оформена в цветовете кафяво, бежово и бяло. Осветлението е вградено в редици вдлъбнати кръгове над двата перона в две надлъжни информационни тръби, оцветени в тъмно червено.

Над вестибюла са изградени 4 купола, през които влиза слънчева светлина. Отделно над част от станцията и свързващия тунел под „Драган Цанков“ са изградени 3 етажа за подземни паркинги с над 200 паркоместа.
Архитект: арх. Кр. Андреев и арх. Д. Мушев

Информация и снимки: www.metropolitan.bg

30.08.2012, Метростанции