Mетростанция Мусагеница

1 / 5

Адрес: гр. София, жк. Мусагеница, бул. Андрей Сахаров

Станцията е изцяло надземна с дължина на перона 105 м, разположена на бул. „Андрей Сахаров“ до съществуващ стоманен мост. Тя е с един вестибюл, чийто подход е от улицата под моста. Станцията е с предварително фиксирани функционална схема и размери, които са обусловени от вече изградения мост и необходимостта от връзка между двете части на кв. „Мусагеница”. Станцията представлява компактен по форма цилиндър с елипсовидно сечение, плавно издут в централната уширена зона на комуникациите.

Изпълнена в нетрадиционен за метростанции стил, чиито овални обеми, ажурна конструкция, свежи цветове и материали създават ефект на лекота. Динамичното редуване на плътни и прозрачни полета подчертава движението, а комбинацията от прозрачно синьо и жълто в интериора символизират небе и слънце, въздух и светлина.

Отвън фасадата представлява прозрачен синьозелен тубус, обхванат от плътни сребристи пръстени. Покрита е с поликарбонат с ултравиолетова защита и различна степен на прозрачност, двустранна алуминиева обшивка от еталбонд с изолация, осветителни тела с фасетирани рефлектори, за да предпази пътниците от летните жеги и парников ефект.
Архитекти: арх. Елена и арх. Фарид Пактиавал, инж.-арх. Румяна Костадинова

Използвана информация и снимки: www.metropolitan.bg

30.08.2012, Метростанции