ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Аерогара

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - Аерогара

Летище София, известно още като Аерогара София, е най-голямото летище в България.

Летище София

Pазположено e на около 10 километра източно от центъра на София, посока магистрала Тракия и изхода на столицата. Летището обслужва за българските авиокомпании „България Ер“ и „Хемус Ер“. Стопанисва се от едноименното дружество „Летище София“ ЕАД.

Построено през 1930-те години в кв. "Враждебна" в покрайнините на София тогава, към края на 20 век летището не може да изпълнява нормално функциите си поради увеличения трафик и ограничения капацитет на терминалите. Още в началото на 1990-те години е взето решение за модернизацията му. Приет е вариантът за строителство на нова писта за излитане и кацане и пътнически терминал в съседство на съществуващите.

След многобройни удължавания на пусковия срок на новия терминал, на 28 декември 2006 г. Терминал 2 на летище София отваря врати за пътници. Строител на терминала е австрийската компания Щрабаг. Капацитетът на съоръжението е 2,6 млн. пътници годишно. В сградата с площ от 50 000 кв.м. са разположени основните зони за обработка на пътниците и техния багаж, както и необходимите технически и административни помещения. Проектът е реализиран с финансова помощ по програма ИСПА и е на стойност 110 млн. евро. Неразделна част от мащабното съоръжение е неговата информационна и комуникационна инфраструктура.

Според информация от сайта на Летище София през 2008 година са обслужени 3 230 696 пътници, което представлява ръст от 17.6% спрямо 2007-та година. Обслужват се около 25 компании с редовни линии и около 15 авиокомпании със сезонни/чартърни линии.

Районът

Районът около Аерогара София е един от най-динамично развиващият се в областта на строителството на офис площи, складове, цехове, халета и т.н. В непосредствена близост се намират новопостроени бизнес-сгради, представителства на световноизвестни компании и много логистични центрове. Има и бърз достъп до Цариградско шосе по бул. "Брюксел" и бул. "Христофор Колумб".

Данните от пазара показват, че районът около международното летище в София постепенно се превръща в един от логистичните центрове на столицата. Около 45% от модерните индустриални площи в София са разположени в радиус до 6,5 км. от летището. Търсенето на модерни индустриални площи остава високо и продължава да превишава свободната наличност.

Районът на Летище София е най-атрактивната локация за изграждане на складове и концентрацията на нови площи там е най-висока. Множество малки и големи инвеститори закупуват парцели в региона, отчитайки ролята на аеропорта като един от главните входове на България към света. Процесът на развитие на зоната около летището се ускорява допълнително и от наличието на проект за подробен устройствен план, както и от добрата транспортна достъпност на мястото.

Логистични центрове

В зоната около летището съществуват или са на различен етап на изграждане логистични и спедиторски проекти на: „DHL”," Ойрошпед", "UPS - България" , “TNT-Булгария”. В момента край летище София се работи по пет големи инвестиционни проекта: World Office Center на "Коен груп", мегапарк и карго център на компанията "Соравия", "Убикалия" - логистичен център на фирма "Убикалия", и Sofia Airport Center на Tishma.

През 2007 г. бе открита сградата на Порше Център. Срещу него се намира Бизнес Паркът на Тишман, а новият проект на Икуест граничи със сградата. За услугите на центърът бе построена автобусна спирка, която вече е част от маршрута на редовна автобусна линия на градския транспорт. Освен официалният представител на Порше за България (Оркид Спортс Карс), сред наематели на сградата са: Нова Телевизия АД, Ай Би Ем България, Иммо Индъстри, Бене, Лендмарк, Пропърти Инвест и Новеа.

Достъпът до зоната около Аерогара София се осъществява по главната пътна артерия, свързваща новия летищен терминал с бул. Цариградско шосе – бул. Брюксел. От своя страна Цариградско шосе прави бърза връзка центъра на града. Почти всички сгради около Аерогарата са с изключително добра видимост от пътя за летището.

Районът тепърва ще се развива като бизнес зона, вероятно по подобие на този в „Младост 4“ и по околовръстното с изграждането на „Бизнес парк София“. Сред плюсовете му са бързият достъп до центъра на столицата (нито един светофар до Орлов мост) и наличието на обществен транспорт. Със застрояването на свободните терени територията ще се оживи и вероятно ще стане още по-привлекателна и за служителите на компаниите, които държат да са около аерогарата.

Инфраструктура и Транспорт

Транспортната обезпеченост на територията е сравнително добра. Планът регламентира уличната регулация и правилата и нормите на застрояване на територията. Новото в транспортно-комуникационно отношение е предвиденото изместване в северна посока на комуникация между бул. "Брюксел" и бул. "Христофор Колумб".

Налице е връзка с летището, с елементи на първостепенната улична мрежа на града - ул. "Неделчо Бончев", Товарна тангента, ул. "Рилска обител", "Крайречен булевард", бул. "Брюксел", ул. "Йордан Тодоров" и "Искърско шосе". Устройственият план предвижда подобряване на напречните профили на уличната мрежа.
Ново е решението на две кръгови кръстовища. Предвижда се пътен възел на две нива с кръгово кръстовище между бул. "Брюксел", който минава на второ ниво, и бул. "Христофор Колумб" и Товарна тангента. Предлага се кръгово кръстовище пред продължението на бул. "Брюксел" и ул. "Мими Балканска" към новия терминал. Целта е да се облекчи движението към и от летището и достъпът до обектите на територията.

От летище София до центъра на София можете да се придвижите чрез градската автобусна линия или да използвате маршрутно такси до центъра на града и Централна гара. На разположение са също таксита, както и летищен трансфер, осигуряван от по-големите хотели в града.

  • Автобусна линия № 84 се движи по маршрут: Летище София – Софийски университет.  Има автобусна спирка на Терминал 1 и Терминал 1.
  • Маршрутна линия № 30 - Аерогара – Филиповци, интервал на движение 12 мин.

Снимки: МИРЕЛА
Използвани източници: www.sofia-airport.bghttp://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: