ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Град Карлово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - гр. Карлово
1 / 17

Месторазположение

Карлово се намира на 145 км източно от столицата София и на 56 км северно от областния и втори по големина град в страната - Пловдив. Градът принадлежи към Област Пловдив и е в съседство с град Сопот. Градът е административен център на община Карлово.


История и забележителности

Името Карлово се налага постепенно в по-късно време, след като  турските нашественици нахлуват в подбалканските земи и издигат  съществуващото там българско селище Сушица в свой икономически и административен център. Турският феодал Карлъзаде лала Али бей (Карлъ  бей), дошъл начело на първите турски пришълци дава и новото  име на града Карлъова, т.е. снежно поле, поради това, че когато дошъл, по полето имало много сняг. През 1485 г. тук той строи първата и най-стара джамия - Куршум джамия. Изящно и солидно построена, наречена така заради оловния си покрив, джамията и днес се издига сред града като забележителен паметник на строителното изкуство от онова време. Процъфтяването на занаятите дава отражение и на културно - просветното развитие на града. Градът дава на българската история личности като Райно Попович, Брайко Хаджигенов, Христо Попвасилев, основоположник на женското образование в града, преводач на Александрията, д-р Иван Богоров, автор на първата българска граматика, издател на първия български вестник Български орел, създател на първата отделна книга с български народни песни, Ботьо Петков, братята Евлогий и Христо Георгиеви, Апостолът на свободата Васил Левски. В града изцяло са запазени много къщи с възрожденска архитектура: Александровата, Синята къща; дворът на Рада Н. Зоева със стенописите, Белият двор. Атракция за посетителите е водопадът Сучурум - хвърчаща вода, най-чудесното нещо в Карлово, както се изразява Райно Попович. Стремително се спускат бистрите води, удрят се в камънаците, пропадат в бездни, беснеят и най-сетне с луд скок се хвърлят в низината.Като център на розопроизводство и преработка на розовия цвят Карлово се слави далеч преди Освобождението.

 

Транспорт

Карловска Община е кръстопът на шосейния и железопътния транспорт. Тук преминава главният шосеен път Е 78 и подбалканската ЖП линия от София за Бургас, с отклонение за Пловдив. Карлово е на 50км. от магистрала Тракия и международния път София-Истанбул; на 140км. от международните пътища София-Солун-Атина, София-Белград и София-Видин-Калафат в посока Централна Европа; на 50 км. от международния път за Букурещ.

 

Източници:  www.karlovo.info
Снимки: Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: