ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Каспичан

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Шумен - гр. Каспичан
1 / 5

Каспичан е град в Североизточна България, административен център на община Каспичан, област Шумен. Намира се на 66 км западно от гр. Варна, на 6 км североизточно от гр. Нови пазар и на 18 км североизточно от гр. Шумен. През градът преминава автомагистрала Хемус.

обща информация

Релефът е равнинен. Климатът - умерено-континентален и се характеризира с топло лято, мека есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет. Населението наброява около 3 400 човека. Надморска височина - 106 м.
Интересен факт е, че морският нос Каспичан на остров Гринуич в Антарктика е наименуван в чест на град Каспичан.

история

Град Каспичан е създаден като ЖП станция Шумлъ на първата ЖП линия Русе — Варна построена от барон Хирш през 1866 г. През годините се развива като тържище и ЖП възел. През 1964 година е обявен за град, а през 1979 година за общински център.

инфраструктура

В градът има две училища, три читалища, две детски градини, два хотела, две банки, общински детски комплекс. Културните мероприятия се провеждат в културен център, обединил читалище „Пробуда“, градската библиотека и киното.
През Каспичан минават автобусни линии Шумен-Варна; Шумен-Добрич; Шумен-Нови пазар.
Градът е напълно водоснабден и електрифициран. Изградена е канализационна система. Предлага на своите жители всички съвременни удобства и квалифицирана медицинска помощ. Има покритие на всички мобилни оператори, дигитална телевизия, интернет достъп. Местните хора могат да се възползват от градски и таксиметров транспорт.
Градът е важен железопътен център-възелна гара на ж.п. линиите Варна — Русе и Варна — Шумен — Горна Оряховица — София.

перспективи за развитие

Градът е предпочитана дестинация за любителите на историческия туризъм, заради близостта му с националните историко-археологически резервати Плиска и Мадарски конник, където се намира прословутия релеф Мадарският конник.
Работи се за създаване на проекти за подобряване на транспортната инфраструктура. Целта е добри връзки между съставните 9 селища на общината, асфалтирани пътища и бързо придвижване.
Гр. Каспичан и общината имат добри природни и исторически дадености, които при изграждането и поддържането на добра транспортна мрежа биха привлекли много туристи и постоянни жители, които ще живеят и почиват на тишина, в близост до големия град.
В града се намира най-голямата в България фирма за санитарен фаянс „Рока България“ АД и други фирми за преработка на месо и колбаси, производство на алумиеви и пластмасови капачки за бутилки за хранително вкусовата и питейната индустрия, производство на керамични изделия за строителството, производство на растителни мазнини и хартиени изделия. В град Каспичан се намира и най-големият на Балканите ДАТА-център.

забележителности и събития

  • Всяка година в град Каспичан се провеждат различни мероприятия (фестивали, концерти, събори, състезания и др.), свързани с „Дните на моя град“, които в Каспичан започват последната седмица на месец май.
  • На 2 юли всяка година „Рока България“ АД отбелязва своя празник на стадион „Локомотив“, град Каспичан.
  • В намиращия се в община Каспичан НИАР Плиска се съхраняват останките от първата българска столица. Днес от старопрестолната столица могат да се разгледат реставрираните части от т.нар. външен и вътрешен град. Една от най-интригуващите забележителности в резервата е базиликата, градена и защитена с високи над 4 метра стени. Със своята площ от 2920 кв. м. тя е била най-голямата християнска катедрала през Средновековието в цяла Югоизточна Европа. От величествения град Плиска са останали още Тронната палата, Малък дворец, езически храм, дворцова черква, водохранилище, бани, стопански и жилищни постройки. В музея към резервата са изложени ценни културно-исторически реликви. Всяка година археологическите разкопки правят нови открития, обогатяващи представата ни за величието на първите български владетели. Комплексът е обявен за една от 100 национални туристически обекти.
  • В самия град Каспичан интерес за туристите представлява Етнографски музей къща "Калугерци". Музейната сбирка се намира в красива българска възрожденска църква, построена през 1877 г. Сградата е разположена в квартал Калугерица, ул. Цар Борис I N 10. Вътре посетителите могат да се запознаят отблизо с бита и фолклора на местните.Източник: интерент
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: