ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Суворово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Варна - гр. Суворово
1 / 8

Гр. Суворово е общински център, част от обл. Варна. Отстои на 34 км северозападно от гр. Варна, на 56 км югозападно от гр. Добрич и на 59 км източно от гр. Шумен. Първото име на града (тогава село) е Козлуджа, а по-късно се нарича Нов градец. Сегашното име е в чест на руския пълководец Александър Суворов (1748-1800), който печели тук една от битките, решили изхода на Руско-турската война от 1768-1774 г.
В състава на община Суворово влизат следните населени места: Село Баново, Село Чернево, Село Дръндар, Село Изгрев, Село Калиманци, Село Левски, Село Николаевка, Село Просечен, Град Суворово

климат и природни ресурси

Населението на гр. Суворово наброява над 4500 човека. Надморската височина е до 200-300м. Релефът е равнинен, климатът - умерено-континентален. Ветровете са с преобладаваща северна, североизточна и северозападна посока. Това практически не допуска вредни емисии от химическите заводи в Девненската низина. Районът на град Суворово е едно от населените места в България с най-много слънчеви дни в годината.

икономика

Екологично чистият район, прохладното, слънчево лято и меката зима предлагат възможности за производство на висококачествени плодове и зеленчуци. Благоприятният релеф и близостта до голям икономически, административен и образователен център град Варна са в основата на сравнително добре развитата транспортна система на община Суворово - асфалтови пътища до всички населени места, железопътна линия за връзка с град Варна и град Добрич. Водопроводната мрежа, електроснабдяването, АТЦ и покритието на мобилните оператори правят условията за живот в общината комфортни. Планира се изграждането на ветроенергиен парк Суворово.

образование и култура

Образователната система обхваща четири броя учебни заведения, от които Професионална гимназия по селско стопанство “Св. Георги Победоносец” и средно образователно училище “Н. Вапцаров” в град Суворово, и две основни училища в с. Чернево и с. Николаевка.
На територията на община Суворово са изградени три стадиона – град Суворово, с.Чернево и с. Николаевка, тенис кортове и волейболна площадка.
Просветни и културни дейности общината развива чрез четири библиотеки – две в град Суворовo и по една в село Чернево и село Николаевка, читалище “Пробуда” в град Суворово и още шест читалища – в с. Чернево, с. Николаевка, с. Левски, с. Дръндар, с. Калиманци и с. Изгрев.

туризъм и забележителности

  • В центъра на гр. Суворово се намира общинският исторически музей. В него са представени експозиции от богата етнографска сбирка, материали и фотоси от обществено - политическото и историческото развитие, свързани с материалната и духовна култура на населението живяло по тези места от 4 800 г.пр.Хр., с дейността и живота на генерал Суворов, материали от епохата на Възраждането и новата история.
  • Над града се извършват разкопки на стара римска крепост, изграден е и парк с чешма на мястото, където е била гробницата на руските войници, загинали в района през Руско-турската война от 1777 година под командването на ген. Суворов.
  • През 2006 година приключи реконструкцията на Културния дом и Културно-информационения център с прилежащи паркови площи и спортни площадки за волейбол, баскетбол и тенис на корт.
  • Църква “Свето Възнесение Господне”- с богат набор от икони и дървени инкрустирани рамки и тронове, дарени предмети при служби на църковни празници.
  • В самия център на гр. Суворово се намира и третата по-големина джамия в Североизточна България, строена през втората половина на XVI век по проект на турския архитект Синан. Съградена е по всички канони на ислямската религия с елементи от християнството от преди 470 години. Тя е една от най-големите на балканския полуостров, след Томбул джамия в град Шумен.

 

Източници: http://www.suvorovo.bg, www.suvorovotour.com и www.wikipedia.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: