ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Асенов - гр. Велико Търново

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Велико Търново - кв. Асенов

Кв. Асенов е един от старите търновски квартали, разположен в североизточната част на град Велико Търново, на тихо и спокойно място, до борова гора.

Местоположение


Намира се в подножието на историческия хълм Царевец. Отстои на 500 м. от местността „Ксилифор”, на 1 км. от Архитектурния резерват Арбанаси и на 3 км. от центъра на Старопрестолния град.

АРХИТЕКТУРА


В квартала преобладава ниското строителство - еднофамилни къщи и малки кооперации.

ОБРАЗОВАНИЕ

В района има две училища - ОУ „Д-р Васил Берон” и КБУ /Техникум по текстил/.

църкви

  • Църквата "Св. Димитър" се намира под североизточния склон на Трапезица на десния бряг на р. Янтра. Свързана е с обявяването на въстанието на българите през 1185 г. под ръководството на болярите Асен и Петър за отхвърляне на византийското владичество.
  • Църквата "Св. Георги" - намира се под южния склон на Трапезица, на десния бряг на р. Янтра. Тя е сравнително малка, еднокорабна, едноапсидна, с тесен притвор и полу- цилиндричен свод. Построена е през 1612 г.
  • Църквата "Св. Петър и Павел" се намира се в подножието на северния склон на хълма Царевец. Тя е митрополитска катедра.
  • Свети Четиридесет мъченици“ е православен храм, намиращ се в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново. Храмът е паметник на културата и е тясно свързан с историята на България.

ТРАНСПОРТ


Три автобуса обслужват квартала:

  • Автобус - № 5- минава на 20 мин;
  • Автобус - № 50 - на всеки 30 мин;
  • Автобус - № 110 минава на 1 час

ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА


Владишкия мост е паметник на културата. Носи името си благодарение на близостта си до църквата "Св. Апостоли Петър и Павел", където се е намирала старата митрополия. Мостът е изграден през втората половина на XVII век, а последната му основна реконструкция е завършва през 1981 г. Владишкия мост е характерен със своите дебели и здрави каменни основи във вид на стълбове, над които е разположено платно и парапети изградени изцяло от масивни дървени трупи. Моста се намира в квартал Асенов източно от Царевец и до 1935 г. е бил единствената връзка на съседното село Арбанаси с гр. Велико Търново. От моста се открива изглед към Царевец и съседните старинни къщи.

 

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: