ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Бенковски

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Бенковски

Квартал „Бенковски” е разположен в северната част на София.

 

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Намира се на 5 км. северно от центъра на града. На юг граничи с кв. „Орландовци”, на изток със селата Чепинци и Негован, на запад с кв. "Илиянци" и жк. "Надежда", а на север със селата Световрачане и Кубратаво.

АРХИТЕКТУРА

Кварталът е малък, изграден предимно от еднофамилни къщи и няколко панелни блока, строени след  70-те години на миналия век.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ  И  КУЛТУРА

Има множество магазини, едно училище, читалище, детска градина, поликлиника, кафенета и ресторанти, а за любителите на спорта има картинг писта и футболен стадион. Също така в квартала се намира представителният конен ескадрон на МВР.

Една от най-големите забележителности на квартала е манастирът „Свети Мина”. Там се намират и църквите „Св. Тодор Стратилат” и „Св. Николай”.

Има поликлиника и пощенска станция (на ул. „Календерска”), читалище на пл. ”Биримирци”, както и супермаркет - "ПроМаркет", на бул. Лазар Михайлов.

ТРАНСПОРТ


Транспортните комуникации в квартала са добри. През квартала минава булевард "Лазар Михайлов," а по него е маршрута на всички превозни средства, както за квартала така и за селата след него. За придвижване към центъра и останалите райони на Столицата могат да се използват следните транспортни средства:

  • Автобуси – № 21, 22, 23, 24, 100;
  • Маршрутни таксита – № 11, 46;

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: