ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Бояна

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Бояна

Кв. "Бояна" е един от най–престижните крайградски южни квартали на София, предпочитано място за живеене на чужденци и хора с висок социален статус.
 

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

„Бояна” е стар софийски квартал, който първоначално е съществувал като село в покрайнините на София. Разположен е в полите на планината „Витоша”, над „Околовръстен път”, между кварталите „Драгалевци” и „Княжево”. Безспорните предимства на квартала са чистия въздух, добрата инфраструктура, съчетана с паркова среда, отличната панорама и комуникации към центъра на столицата.

АРХИТЕКТУРА

Сега застрояването на района е предимно с нови, луксозни еднофамилни къщи с отлично оформени дворове. В центъра  на квартала все още има и по-стари къщи от 70-те и 80-те години, но облика му бързо се променя. В рамките на новия устройствен план на квартала, сега се строят кокетни малки жилищни кооперации и фамилни къщи със съвременна архитектура. В някои от новите жилишни комплекси има контролиран достъп, 24-часова охрана и видеонаблюдение. Фитнес център, детски кът и атрактивни места за отдих, аранжирани по проект обслужват посетителите на комплекса.

Към този район на София от години инвеститорите проявяват подчертан интерес. Цените трайно се покачват, а това определя тенденциите за изключително качествено и луксозно строителство, предназначено за по-заможни клиенти.

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И КУЛТУРА

Здравната служба в района се намира на ул. ”Ал. Пушкин” № 112. Непосредствено до нея се намира и 52 ОУ “Цанко Церковски”. В района има и много частни училища с изучаване на чужди езици като Основното училище с изучаване на немски език "Гьоте", което се намира на ул."Кумата" № 23. На ул. “Белите брези” се намира и Боянската църква – ценен архитектурен паметник от периода на Средновековието,  включен в списъка на ЮНЕСКО, Националният исторически музей, както и резиденцията на Президента на България. Кв. "Бояна" е един от най-луксозните Витошки квартали.

ТРАНСПОРТ


Квартала разполага с удобен градски транспорт:

  • Автобуси - № 64, 63, 107
  • Маршрутни таксита  -  № 10 и № 21 - лесен и бърз достъп по бул. "България" от центъра на града.

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: