ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Чолаковци - гр. Велико Търново

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Велико Търново - кв. Чолаковци

Местоположение


Кв. Чолаковци е един от крайните квартали на Велико Търново. В миналото е бил селище, носещо същото име. Намира се в живописен район с красива природа и близост до коритото на река Янтра. Това го превръща в тихо и спокойно място, което от друга страна има добри транспортни връзки с центъра на града.

Архитектура


Районът е застроен изцяло с панелни блокове.

история, Икономика и Образование

Пътят за "Чолаковци" разделя на две части Мармарийския рид - на източна и западна. Източната обхваща само района от Устието до пътен възел "Качица". През XIX в. там имало три чешми, построени от бояджийския, самарджийския и ковашкия еснаф. Именно източната част на Мармарлийския рид се славела с хубави лозя, но пътят към нея бил стръмен, а изкачването трудно. Днес на това място е застроен новият жилищен кв. "Бузлуджа".

На 100 м от м. Качица се намират руските гробища. По тези места през XIX и началото на XX в. имало около 300 летни къщи (колиби) на търновци. Около тях местата били засадени с лозя и овошни дръвчета. На изток Мармарлийския рид завършва със скалите при Устието, а на запад - при Синия вир. Наричали го Синия вир, защото водата му с дълбочина 8 м изглеждала синьо-зелена. Той е свързан с редица предания и легенди. Над него била гората с хайдушкото кладенче, свързано с предания за Филип Тотю.

В близост до квартала се намира Промишлена зона "Дълга лъка", където има различни фабрики - битова електроника, дървообработване, топливо, завод за вино и вторични суровини. В централната част на квартала е разположен търговски комплекс, включващ хранителна верига ЦБА, кафенета и малки магазини.

"Чолаковци" разполага с училище - СОУ „Владимир Комаров” и целодневна детска градина.

Транспорт

За превозването на живеещите в квартала се грижат:

  • Тролеи - № 1, 2
  • Автобуси - № 70, 110

Текст и снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: