ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вукан

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Вукан
1 / 5

Вукан е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

Отстои на 9 км югозападно от гр. Трън и на 55 км северозападно от гр. Перник. Съседните села Костуринци и Бусинци са съответно на 3 км западно и на 5 км североизточно. Столицата София е на 84 км източно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 856 м. Климатът в района има силно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не и горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

Постоянното население на Вукан наброява около 30 души.

Най-близко разположените учебни и медицински заведения се намират в гр. Трън.

Туризъм и забележителности

В съседното село Бусинци има „Музейна сбирка на бусинската керамика", която е открита още през 1982 г., редом с изложбените зали има работни ателиета и малка хотелска част.
Сега в музея се съхраняват над 1300 предмета (стомни, делви, чаши, паници, гювечи, гърнета и др., общо около стотина форми) на над 1000 майстори от селото и околността. Само в музея могат да се видят т. нар. оканичета - ритуални малки стомни за вино и ракия, както и крондира - уникална стомна с дупка по средата. Тук се пази и повече от 100-годишна пещ, на която е работил добилият световна слава майстор Петър.

Недалеч са и живописното ждрело на р. Ерма, връх Руй, скалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Наличието на много диви животни в горите около селото предоставя на любителите на лова чудесна възможност. Хората, които предпочитат риболова пък може да се разходят до язовирите Ярловци и Лилянци.

Източници: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: