ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Калояново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - с. Калояново
1 / 10

Калояново е село в Южна България, административен център на община Калояново, Област Пловдив.

В България съществува още едно населено място с името Калояново, намиращо се в Община Сливен, Област Сливен.

 

Местоположение:

Отстои на около 26 км северно от гр. Пловдив, на около 19 км южно от Хисаря, на 30 км южно от гр. Баня и на около 156 км югоизточно от гр. София.

Новоизградена пътна мрежа свързва Калояново с Хисаря. Има редовен атобусен  и жп транспорт от и до Пловдив. Европейски път Е 80 е на около 25 км от селото.

Релефът на Калояново е равнинен със средна надморска височина  198 м.
Климатът в селото е континентален, с мека зима и топло лято. Полите на Средна гора предпазват от резки промени на температурата през сезоните.

Населението на селото е около 2 621  жители.

Инфраструктурата на Калояново е отлично уредена с асфалтирана улична мрежа и улично осветление, канализация, водоснабдителна мрежа, електрифицация, Интернет, кабелна телевизия, телефонна мрежа.  

Жителите на Калояново имат на разположение кметство, католическа и православна църкви, пощенски клон, основно училище, читалище, детска градина, магазини, аптеки, банкови клонове и заведения.

Медицинското обслужване в селото се извършва от общопрактикуващ лекар и стоматолози. Най-близката болница се намира в гр. Хисаря. Най-близките средни училища се намират в гр. Пловдив.

Забележителности

Регионът на Калояново влиза в най-ранната държавна организация на Древна Тракия –Одриското царство, основано през V век преди Христа от цар Терес І (480-440). Един от първите центрове на Одриската държава е бил съсредоточен в Горнотракийската низина. Останките на този градски център, в който е бил изграден и царският дворец, днес се намират в околностите на Калояново. В землището около Калояново през древността са съществували още тракийското селище Бендипара и римското Севериус.

В близост до селото се намират няколко язовира подходящи за риболов и туризъм. Яз. Дуванлии е на около 3.5 км северозападно, яз. Чернозем е на около 4.6 км северно и яз. Синята река е на около 12.8 км северозападно.

В покрайнините на Калояново се намира авто и мото писта "Дракон".
Ежегодно там се провеждат два кръга от националния шампионат за туристически автомобили, многобройни маркови събори, тунинг шоута и редовни мотоциклетни и автомобилни тренировъчни дни и любителски шампионати.

 

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://www.bgmaps.comhttp://properties.guide-bulgaria.com,  http://www.kaloianovo.org/
Снимки: http://www.kaloianovo.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: