ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Миланово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Шумен - с. Миланово

Миланово е село в Североизточна България, част от община Велики Преслав, обл. Шумен. Намира се на 6 км от гр. Велики Преслав, на 13 км от гр. Шумен и на 99 км от гр. Варна и международното летище.

обща информация

Релефът е хълмисто-равнинен, в районът има много широколистни гори, които създават здравословен климат. Климатът е умерено-континентален, силно повлиян от близостта на Стара планина. Характеризира се с горещо лято, дъждовна есен, студена зима с обили снеговалежи и прохладна пролет. Населението наброява около 620 човека. Старото име на селото е било Вели бей.
Разположено е на главният път, който свързва гр. Шумен с гр. Смядово, което предполага удобен целогодишен достъп.

 

инфраструктура

В селото има кметство, детска градина, читалище, три магазина, ресторант, кафене. Селото е изцяло водоснабдено и електрифицирано. Местните жители могат да се възползват от всички съвременни комуникации - покритие на всички мобилни оператори, сателитна телевизия, интернет достъп. Редовен автобусен транспорт свързва селото с гр. Шумен, гр. Велики Преслав и околните селища. Учениците от селото посещават учебни заведения в гр. Велики Преслав, като общината им осигурява транспорт.
На 20 км от Миланово се намира третият по големина язовир в България - язовир Тича - любимо място на запалените риболовци! Язовирът е зарибен и предлага възможности за обилен и разнообразен улов - бабушка, платика, уклей, бяла риба, попче, червеноперка, каракуда, клен, шаран, костур и сом.
Футболният отбор на селото участва в регионалното футболно първенство.

перспективи за развитие

Традиционният поминък на местните хора е било животновъдството, но през последните десетилетия превес взема растениевъдството. Селото е известно с множеството малинови и ягодови насаждения, собственост на частни производители. Готовата продукция се предлага на българският пазар, а част от нея се изнася в Европейския съюз. Освен това, в районът има благоприятни условия за отглеждане на рапица и слънчоглед.
Допълнителни работни места осигурява и ВЕЦ "Миланово" с производствена мощност от 800 кV.
Голяма част от жителите на селото намират своето препитание в градовете Велики Преслав и Шумен.
Близостта на гр. Велики Преслав и на гр. Шумен създава отлични предпоставки за развитието на културен и познавателен туризъм, тъй като районът е богат на културни и исторически паметници, които са част не само от националното, но и от културното световно наследство.

 

забележителности

  • Старият Велики Преслав е втората българска столица (от 893 до 971 г.). През 971 г. е превзет и ограбен от византийците. Градът е възникнал през първата половина на IX век по време на управлението на хан Омуртаг като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. Цар Симеон I премества столицата на Първото българско царство във Велики Преслав, разположен на 30 км от старата столица Плиска. Той го превръща в най-красивия на север от Стара планина и един от най-величествените градове на цяла Югоизточна Европа (епохата на “Златния век"). Градът е забележителен за това време с канализацията си и водоснабдяването.
  • Скалните манастири по Шуменското плато представляват комплекс от разпръснати средновековни скални манастири, църкви и монашески килии обитавани от монаси исихасти през XII – XIV в. Те са изградени в скалните венци на Шуменското плато. Разположени са по южните и югоизточните склонове на Шуменското плато издълбани във варовиковите му скали. В тях са намирали подслон монаси отшелници. Изграждани са в меките варовикови скали, които освен лесни за обработка са и податливи на рушене от природата. Поради тази причина днес в скалните пещери почти липсват следи от стенописи. Предполага се, че монасите са достигали до тях посредством въжени стълби.Източник: интернет
Снимки: www.facebook.com; www.bgphoto.net

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: