ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мировци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Шумен - с. Мировци
1 / 1

Мировци е село в Североизточна България, част от обл. Шумен, общ. Нови пазар. Намира се на 16 км югоизточно от гр. Нови пазар, на 41 км югоизточно от гр. Шумен и на 87 км северозападно от гр. Варна.

обща информация

Селото се намира в най източната част на лудогорското плато на границата с Добруджа.Разположено е на два квадратни километра и притежава 22 хил.дка.обработваема земя.
Местността е леко хълмиста с недълбоки оврази, в които текат малки рекички. Най-високата точка в Мировското землище е 417 метра надморска височина. Населението наброява около 460 човека. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с горещо лято, топла есен, студена зима с обилни снеговалежи и слънчева пролет.
Селото е възникнало на мястото на селище, за което има писменни доказателства, че е съществувало още през16 век, впоследствие селото е било преименувано на Мураданлар в чест на местен османски велможа, а през 1934 година е получило името Мировци.

инфраструктура

В Мировци има детска градина, училище, хранителни магазини, амбулатория, ветеринарна лечебница, чителище, православен храм /в процес на реставрация/, земеделска кооперация, мелница. Селото е напълно водоснабдено и електрифицирано. Пътищата са в добро състояние. Недалеч от селото има зарибен язовир, който предлага улов на пъстърва и шаран. Около язовирът има изградени бунгала - прекрасно място за отдих и почивка. Селото е известно с това, че в околностите му има много орехови дървета.
Местните хора са заети предимно в земеделието - условията в района са изключително благоприятни за отглеждане на царевица, пшеница и слънчоглед.
Селото е много тихо и зелено, а хората са дружелюбни и гостоприемни. 

забележителности

 

Една от основните забележителности в с. Мировци , пирамидата, която е умалено копие на Хеопсовата пирамида в Египет. Тя е точно ориентирана спрямо посоките на света.
Направени са и две легла, които се слагат на строго определена височина, за да бъде най-силно действието на пирамидата. Пирамидата е изцяло изградена от дялан камък и дърво и е известна със своите лечебни свойства. Интересен факт е, че зеленчуците, посадени около пирамидата са по-едри и изключително вкусни. Много хора идват тук с надеждата да подобрят здравословното си състояние. Лечебният ефект на пирамидната терапия се състои в това, че тя зарежда клетките с енергия и така им помага да възстановят правилното си действие.

 

Източник: интернет
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: