ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Централна гара София

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - Централна гара
1 / 8

Централна гара София, известна сред софиянци и като Централна гара, е основната пътническа железопътна гара в София и най-голямата жп гара в България.

местоположение

Намира се на около 1 км на север от Лъвов мост на бул. "Княгиня Мария Луиза", а непосредствено до нея е и новосъздадената Централна автогара София.

Първоначалната сграда на гарата, проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Т. Марков, е открита на 1 август 1888 г. Старата сграда на гарата е напълно разрушена на 15 април 1974 г., а новата е открита на 6 септември 1974 г.

Средно по 10 910 пътници ползват 166 влака (84 пристигащи и 82 заминаващи) всеки ден. Пътниците, преминаващи през Централна гара – София, се обслужват от 30 билетни каси. За да бъде осигурено висококачествено информационно обслужване на клиентите на БДЖ ЕАД, в гарата работи гише “Информация”, както и 5 светлинни табла, даващи сведения за разписанието на влаковете. В услуга на гражданите са 2 стационарни табла за разписание и 2 табла, отразяващи временните промени в графика на движение на влаковете. Информационното обслужване на Централна гара-София се допълва от гарова радиоуредба.

БДЖ ЕАД осигуряват възможност за пътуване и на трудноподвижни лица. На Централна гара – София се намира диспечерска служба, съоръжена с телекомуникационни връзки за приемане на заявки за обслужване на трудноподвижни лица. Тя се ръководи от диспечер на Националния център за социална рехабилитация. На територията на най-голямата железопътна гара в страната се намира и чакалня за трудноподвижни лица, оборудвана със специализирана тоалетна. БДЖ ЕАД разполагат с мобил-лифт за транспортиране на трудноподвижни лица и за качването им в специализираните вагони.

С оглед гарантиране сигурността на пътниците в гарата БДЖ ЕАД са установили стабилно и ефективно партньорство със служителите на Транспортна полиция. Съвместно с Транспортна полиция и Национална компания “Железопътна инфраструктура”, която е собственик на гарата, са разработени схеми за превантивни действия и за евакуация на граждани в случай на възникване на кризисни ситуации.

На Централна гара – София се издават 14% от общия брой железопътни карти в цялата железопътна мрежа. За периода м. януари – м. юли 2004 г. техният брой е бил 28 227. За същия период броят на издадените абонаментни карти на Централна гара – София е 8 966, което представлява 10% от издадените абонаментни карти в цялата железопътна мрежа.

Колетната дейност на най-голямата железопътна гара в България е също добре развита. БДЖ ЕАД разполагат с 4 каси за таксуване на колети, 2 каси за приемане и опаковане на колетни пратки (1 за експресни и 1 за обикновени), 3 каси за получаване на колетни пратки, както и гардероб за съхраняване на ръчен багаж.

 

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://www.rail-infra.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: