ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Аерогара - Летище София

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - Аерогара

Летище София, известно още като Аерогара София, е най-голямото летище в България.

Летище София

Pазположено e на около 10 километра източно от центъра на София. Летището обслужва авиокомпании като BH Air, Bulgaria Air, Bulgarian Air Charter, Ryanаir и Wizz Air.

Построено през 1930-те години в кв. "Враждебна" в покрайнините на София тогава, към края на 20 век летището не може да изпълнява нормално функциите си поради увеличения трафик и ограничения капацитет на терминалите.

Първата гражданска приемна сграда е построена още в годините на войната по проект на арх. Петко Цветков и арх. Иван Марангозов в южния район на летището. Тя съдържа правителствено и дипломатическо крило образуващо западната ѝ част (действащо като ВИП и до днес), сектор международни полети образуващ централната част на корпуса ѝ и източно крило за вътрешните полети, има две писти пресичащи се под ъгъл 30° една с друга. Първите български граждански полети започват още на летище Божурище на 25 октомври 1927 г.

Основното преустройство и модернизация започва със значително разширяване на зоната през 2000-ната година, международния сектор пристигащи е преместен в източното крило, където дотогава се обслужват и вътрешните линии, бившият международен сектор пристигащи на запад е затворен и напълно реорганизиран, а планировката на централната зона за международни заминаващи променена изцяло в съответствие със световните стандарти. През 2001 г. тази цялостна реконструкция на терминала е завършена – „международни линии заминаващи“ по проект на арх. Розина Червенкова и колектив, а по проект на арх. Огнян Грозев и арх. Калин Тихолов. „Международни линии пристигащи“, същата година по проект на арх. Георги Стоилов на летището е изграден Център на РВД с площ 38 630 m² за 83 500 000 €.

Терминал 1

Още в началото на 1990-те години е взето решение за модернизацията му. Приет е вариантът за строителство на нова писта за излитане и кацане и пътнически терминал в съседство на съществуващите. Изграждането започва през 2001 г. Стойността на целия проект е за над 210 млн. евро и се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие, Кувейтския фонд за икономическо развитие, програмите на ЕС ИСПА и ФАР, и от държавния бюджет на България.

Новата писта е въведена в експлоатация на 31 август 2006 г. и осигурява капацитет за 25 кацания и излитания на час. Тя е дълга 3600 m, широка 45 m и е оборудвана с модерни аеронавигационни средства за кацане при ниска видимост – категория IIIB. Перонът на Летище София има възможност да приеме всички модерни типове въздухоплавателни средства и разполага с 31 отдалечени и 7 контактни стоянки за обслужване на пътнически, товарни или бизнес полети. Годишният капацитет на „Tерминал 1“ е 1,8 милиона пътници. Старата писта е преустроена в скоростна пътека за рулиране.

Терминал 2

След многобройни удължавания на пусковия срок на новия терминал, на 28 декември 2006 г. Терминал 2 на летище София отваря врати за пътници. Строител на терминала е австрийската компания Щрабаг. Капацитетът на съоръжението е 2,6 млн. пътници годишно. В сградата с площ от 50 000 кв.м. са разположени основните зони за обработка на пътниците и техния багаж, както и необходимите технически и административни помещения. Проектът е реализиран с финансова помощ по програма ИСПА и е на стойност 110 млн. евро. Неразделна част от мащабното съоръжение е неговата информационна и комуникационна инфраструктура.

Според информация от сайта на Летище София през 2019 година през летището преминават рекордните 7 107 096 пътници, което е с 2% повече от облсужената бройка през 2018 година. Обслужват се около 25 компании с редовни линии и около 15 авиокомпании със сезонни/чартърни линии.

Районът

Районът около Аерогара София е един от най-динамично развиващият се в областта на строителството на офис площи, складове, цехове, халета и т.н. В непосредствена близост се намират бизнес-сгради, представителства на световноизвестни компании и много логистични центрове. Има и бърз достъп до Цариградско шосе по бул. "Брюксел" и бул. "Христофор Колумб".

Районът на Летище София е най-атрактивната локация за изграждане на складове и концентрацията на нови площи там е най-висока. Търсенето на модерни индустриални площи остава високо и продължава да превишава свободната наличност. Множество малки и големи инвеститори закупуват парцели в региона, отчитайки ролята на аеропорта като един от главните входове на България към света. Процесът на развитие на зоната около летището се ускорява допълнително и от наличието на проект за подробен устройствен план, както и от добрата транспортна достъпност на мястото.

Логистични центрове

В зоната около летището съществуват или са на различен етап на изграждане логистични и спедиторски проекти на: „DHL”," "UPS - България" , “TNT-България”.

През 2007 г. бе открита сградата на Порше Център. За услугите на центърът бе построена автобусна спирка, която вече е част от маршрута на редовна автобусна линия на градския транспорт. Освен официалният представител на Порше за България (Оркид Спортс Карс), сред наематели на сградата са: Нова Телевизия АД (Nova TV), Ай Би Ем България (IBM), Бене (Bene Sofia) и други.

Достъпът до зоната около Аерогара София се осъществява по главната пътна артерия, свързваща новия летищен терминал с бул. Цариградско шосе – бул. Брюксел. От своя страна Цариградско шосе прави бърза връзка центъра на града. Почти всички сгради около Аерогарата са с изключително добра видимост от пътя за летището.

Инфраструктура и Транспорт

Транспортната обезпеченост на територията е сравнително добра. Планът регламентира уличната регулация и правилата и нормите на застрояване на територията.

От летище София до центъра на София можете да се придвижите чрез градската автобусна линия или метро. На разположение са също таксита, както и летищен трансфер, осигуряван от по-големите хотели в града.

АВТОБУСНИ ЛИНИИ № 84 И № 184

  • Автобусна линия 84 свързва центъра на града (ул. „Ген. Гурко”) с Терминал 2 и с Терминал 1 на летище София. Обратният път оттам е по бул. „Хр. Колумб“ - бул. „Цариградско шосе” до ул. „Ген. Гурко”.

  • Автобусна линия 184 свързва центъра на града (ул. „Ген. Гурко”) с Терминал 1 и Терминал 2. Обратният път оттам е по бул. „Хр. Колумб” - бул. „Цариградско шосе” - ул. „Ген. Гурко”.

  • Автобусна линия 384 осигурява достъп до летище София – Терминал 2 от жк „Дружба“. Маршрутът с начална спирка жк „Дружба“ 2 е по бул. „Хр. Колумб“, през жк „Дружба“1 до Терминал 2 и обратно по същия път.

С МЕТРО

Линия 1 на столичното метро свързва Летище София с центъра на града и осигурява пряка транспортна връзка на летището до големите жилищни комплекси в непосредствена близост - „Дружба“ и „Младост“, както и до по-отдалечените такива в западна посока – ж.к. „Западен парк“ и „Люлин“.

Времето, необходимо за достигане от Летище София до центъра, е приблизително 18 мин. С прекачване от линия 1 на линия 2 на метростанция „Сердика” за по-малко от половин час се достига от летището до Централна автогара - София и Централна ж.п. гара. Останалите спирки по маршрута на метрото осигуряват удобни транспортни връзки с автобусни и тролейбусни линии на масовия градски транспорт.

Можете да видите точното разписание на влаковете по линията тук

Метростанцията на Летище София се намира в източната част на Терминал 2.
За да стигнете до нея следвайте синята линия върху подовата настилка в обществена зона на Терминал 2.

Между двата терминала е осигурен безплатен летищен транспорт.

Спирките на трансферния микробус са непосредствено пред терминалните сгради и са надлежно обозначени с вертикална и хоризонтална маркировка.

Снимки: МИРЕЛА
Използвани източници: www.sofia-airport.bg, http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: