ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Морска градина

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Варна - Морска градина
1 / 10

Морската градина във Варна е най-големият изкуствен парк на Балканите. Тя е сред символите на града. В частта си край кв. Бриз е застроена с къщи и в последно време с блокчета и е обособена като един от кварталите на Варна.

История


След Освобождението, през 1881 г. кметът на Варна Михаил Колони предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. Първоночално идеята му се възприема скептично от местния парламент, който отпуска незначителна сума. Настойчивостта на кмета и част от обкръжението му обаче постепенно се увенчават с успех. Обособени са 26 декара парк и са засадени 130 дървета. Известният археолог Карел Шкорпил, който живее във Варна, кани по настояване на общината чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбурн и Белведере във Виена. Архитектът взима присърце възложената му задача и бързо мястото е почистено, картографирано и са засадени първите редки растения.

От Лонгоза, Странджа, дори от Цариград и средиземноморието са внесени ценни дървесни и цветни видове. Сред тях са бряст, липа, кестен, ясен и други. През 1899 г. поради голямата си признателност към Новак общината му построява къща край входа на Морската градина до сградата на радио Варна. Постепенно морската градина нараства, а Варна се развива като курортен и балнеоложки център. През 1908 г. е решено да се създаде алея на възрожденците. През 1912-1913 г. са изградени няколко чешми и осветление по алеите. Издигнати са паметници на най-великите българи - Христо Ботев, Васил Левски, св. Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Любен Каравелов, Стефан Караджа, Георги Бенковски, Панайот Волов, св. Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Антим I, Петър Берон, Константин Фотинов, Васил Априлов, Петко Славейков, братя Миладинови, Гаврил Кръстевич и Тодор Икономов.
В най-високата част на възрожденската алея през социализма е построен партиен паметник и създадена алея на загиналите антифашисти. Уникална е традицията за засаждане на иглолистни растения от руски космонавти, гостували на Варна. И днес край пантеона расте дървото, засадено от първия български космонавт Георги Иванов. През 50-те години се създава Музеят на военно-морския флот. Военноморският музей днес е сред Стоте национални туристически обекта. На 30 април 1961 г. е открита зоологическа градина. Първият ѝ обитател е мечокът Максим, подарен от моряците от кораба "Георги Димитров". В преустроена сграда на армията пък се нанася Природо-научният музей на Варна. На входа на Морската градина след колонадата е изграден слънчев часовник, стилизирано изобразяващ излитащ лебед.

Днес в Морската градина има амфитеатър, астрономически комплекс - първият в страната - с обсерватория, планетариум и кула, много развлекателни площадки и малък гребен канал за деца, басейн за водни колела и зоопарк. Централните морски бани и плажът се намират под Морската градина. Те са градени още в началото на века и включват поликлиника, водо- и калолечителен комплекс, два кея, изобилие от ресторанти и няколко дискотеки. Крайбрежната алея с плажовете под нея и многобройните заведения е най- притигателното място за варненци и гостите на града. Тук може да съзерцавате морето и да насладите на всякакви кулинарни изкушения и морски деликатеси.

В районът около входа на Морската градина структурата е много добре организирана. Има Колеж по туризъм, училище по изкуствата, ЦДГ №16 "А. С. Пушкин", ДЯ №1 "Щастливо детство", читалище "Възрождение", ДКЦ, община Варна - район "Одесос", Фестивален комплекс, консулство на Казахстан, консулство на Република Полша, магазини, кафенета и ресторанти, хотели.
Сградите в района около входа на Морската градина са предимно къщи, строени през 20 век със специфични архитектурни елементи, 4-5 етажни жилищни сгради. По протежение на Морската градина се намират също и кварталите "Чайка" и "Бриз", където жилищата са предимно многоетажни и новопостроени 3-5 етажни.

Аквариумът e открит през 1912 г. - първата и единствена в страната морска биологична станция. През 1954 г. към аквариума се основава Научноизследователски институт по проблемите на морето, за риболовната и рибната промишленост. Тук са събрани стотици видове риби, молюски, актинии, раци, охлюви, както и обитатели на сладководните басейни. Специално място е отделено на природните богатства, извличани от Черно море - от морската сол до нефта.

Делфинариумът е една от любимите атракции за гостите и децата на Варна. В него редовно се дават представления и се правят демонстрации с умните делфини, могат да се правят снимки и да се дава храна на животните. Атракциите всяка година се обогатяват, като шоуто придобива все по-интересни форми с участието на клоуни, мимове и актьори.

Летният театър е център за много прояви, като най-съществени от тях са Варненските музикални дни, световноизвестният Международен балетен конкурс и дните “Варненско лято”.

Фестивалният комплекс пред входа на Морската градина е съвременно здание от алуминий, камък и стъкло. В него има няколко сцени и конферентни зали, голям базар, ресторант и сладкарница. Тук се провеждат множество изложби и фестивали, изнасят се оперни, балетни и театрални представления.

Текст и снимки: Мирела - офис Варна

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: