Остров Скиатос

Имоти в остров Скиатос
1 / 12

География

Скиатос е малък остров част от Северните Спроди в Гърция, намира се в източната част на Егейско море. Близо е до град Волос.

Площта му е 48 кв. км, като най-дългата му част е 12 км, а най-широката е 6 км.

Населението е около 6000 души.

Столицата на острова е град Скиатос.

Релефът на острова е планински в северната част и хълмист в южната. Покрит е с иглолистна растителност, маслинови дръвчета и палми.

Климатът е типично средиземноморски с мека и дъждовна зима, а лятото е сухо и топло.

Температурата на морската водата през летните месеци достига до 25ºС.

Транспорт

На островът има летище Национално Летище на остров Скиатос, което се намира близо до гр. Скиатос, където има редовни полети от и към Атина (които траят към 35 минути).

Също така има редовни фериботи и корабчета от гр. Волос, пътят е около час и половина. Няколко пъти седмично има и ферибот от гр. Солун.

На островът има редовни автобусни линии до повечето населени места. Има много офиси за коли, мотопеди и бъгита под наем. Повечето населени места разполагат с таксита.

Икономика

Основният поминък на населението са земеделието и туризмът. Отглеждат се маслини, плодове, орехи, грозде и мед.

Полезна информация

Банките работят от понеделник до петък, има банкомати.

В пощенските станции може да използвате телефон, да пуснете писмо и смените валута. В интернет кафетата може да си проверите пощата и да се свържете с близките си.

Има здравен център където има хирургически, зъболекарски, ортопедичен, кардиологичен и други кабинети.

На Скиатос има полицейски участък, туристически полицейски участък и пожарна.

Пазар на недвижими имоти и строителство

Районът е застроен предимно с еднофамилни къщи. Тяхната архитектура се отличава с наличието на просторни тераси с панорамни гледки към морето.

Разпространено е отдаването под наем на ваканционни апартаменти и еднофамилни къщи, цените варират от 300 €/месец до 1500 €/месец.

Офертните продажни цени за района варират от 900 €/кв.м до 2000 €/кв.м, в зависимост от имота, състоянието и местоположението му.

Туризъм

Крепостта Кастро е забележителност, която не бива да пропускате. Разположена на скалите в северната част на острова, тя е била построена от местните хора по време на турското владичество на острова, за да се превърне в тяхно убежище.

Манастира „Евангелистра” се намира на 30 минути с кола от гр. Скитос. Заобиколен е от прекрасна природа и отворен за посетители. Има малък музей със запазени исторически предмети. Разполага и с магазин, от който може да се закупят икони, кръстове, тениски и вино. Малък автобус посещава манастира няколко пъти дневно.

Плажовете са много и различни. От северната страна на острова са закътани в заливчета, обградени от скали. Ако искате да прекарате спокойни часове в уединение, Ксанемос е много подходящ. Плажът се намира извън града и малцина избират посоката му. Друг известен плаж е Лалария. Скалите образуват свод в морето, което го прави уникално място. Уникалността на Лалария идва и от друго: тя е недостъпна по суша.

Красотата на северните плажове е сурова, а съприкосновението с морето е сблъсък с вълни и разбиваща се пяна, южните плажове имат друго, тропическо излъчване. Най-известният сред тях е Кукунариас. Казват, че това е най-красивият плаж в Гърция. По-дълъг е в сравнение с типичните за острова малки плажчета. Гъста гора го отделя от околния свят. Морето тук е гладко и лазурно.

Водни ски, гмуркане, езда, въздушен сърфинг, тенис на корт, както и разходки с джет са развити като атракциони.

Наличието на пристанище е още алтернатива за туристите и местните жители да прекарат приятно свободното си време.

Източници: www.vexellyachting.com, www.skiathos.gr, www.in2greece.com
Снимки: www.travelpod.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: