ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Област СМОЛЯН

Имоти в област Смолян
1 / 9

Област Смолян се намира в Южна България.

местоположение

В съседство са областите Кърджали, Благоевград, Пазарджик и Пловдив. В южната си част граничи с Гърция.

Областта обхваща следните общини: Баните, Борино, Доспат, Девин, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе. Община Смолян е административния център на областта.

природни дадености

Родопският релеф на област Смолян е съчетание от високи била, разделени от дълбоки речни долини.
Почти цялата област попада в преходноконтиненталната климатична област, но климатът е значително разнообразен и от влиянието на релефа (надморска височина и орографски прегради, изложение на склоновете).

Като цяло климатът е планински, с подчертано беломорско влияние. Зимата е мека и снежна, липсват остри и продължителни застудявания благодарение на оградните ридове от запад и север. Лятото е прохладно и влажно, а есента - продължителна и топла.
Характерна особеност е,че в района на връх Рожен /с. Проглед, с.Момчиловци, с. Соколци /дори през лятото температурите могат да достигнат до 0оС. 

Геоложкото развитие и релефът са едни от основните предпоставки за натрупването на полезни изкопаеми в региона. Западно от Смолян, по течението на река Черна, е проучено находище на кафяви каменни въглища. За задоволяване на местните потребности от нерудни изкопаеми значение имат находищата на риолит, пясъчник и варовик, които се използват в строителството.

икономика


В областта е развита леката промишленост, представлявана от текстилни, шивашки и млекопреработващи предприятия, предприятия за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия. Картофопроизводството е основен продукт на растениевъдството в района на община Смолян. Качествата на родопските картофи са известни в цялата страна. Всички сортове произведени картофи са с изключително добри вкусови качества и имат дълъг период на съхранение.

туризъм


Приоритетен отрасъл е развитието на туризма. Областта предлага отлични условия за това. Родопите са идеалната планина за почивка. Многобройни са възможностите за активен отдих и туризъм. Любителите на природата, могат да избират между туристически пътеки в зоната за пешеходен и пещерен туризъм в горното поречие на р. Арда, района на Смолянските езера, на селата Широка Лъка, Гела и Стойките, както и местността Хайдушки поляни.

Пещерата "Ухловица" е идеална за търсачите на екстремни спортове като скално катерене, планинско колоездене и проникване в неблагоустроени пещери.

16 км северно от Смолян е разположен и един от най-големите зимни курорти - Пампорово. На 10 км северно от Смолян се намират Смолянските езера, наричани “смарагдовите очи на Родопите”. В миналото са наброявали 20, но днес са само 7. Най-дълбокото и най-красивото от тях е Мътното езеро.

Седалковият въжен лифт за връх Снежанка минава през живописна местност. До този район се отива с автобус № 4. Смолянският водопад е с височина 20 м и е в непосредствена близост до града.

На 20 км от Смолян, в долината на река Арда се намира с. Могилица. Сред красивите къщи в ренесансов стил, се открояват Агушевите конаци, построени през 1843 г. Сградата е уникална със своите 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Това е единственият запазен средновековен феодален замък на Балканския полуостров.

На 24 км от града се намира архитектурния и етнографски резерват Широка Лъка. На 10 км от Смолян е разположено с .Момчиловци.
Автентичната родопска архитектура, етнографският музей, интересните обичаи и традиции, мекият и приятен климат през всички сезони, местната кухня, невероятно красивата и екологично чиста природа, многобройните семейни хотели превръщат селището в предпочитано място за почивка и туризъм.

Редовна автобусна линия има за Смолян и Чепеларе. Манастирът “Св. Атанас” и легендарният връх Кральов камък са разположени на юг, в родопския дял Кайнадина.

В Смолян се намира и звездната зала на най-големия в България Планетариум се предлагат целогодишно разнообразни астрономически спектакли. Гостите могат да посетят и разгледат Националната астрономическа обсерватория "Рожен", оборудвана с най-големия телескоп на Балканите. Модерната архитектура в центъра на град Смолян впечатлява с хармонията между традиция и съвремие.

транспорт

Редовни автобусни линии от Смолян има за София, Пловдив, Кърджали, Девин, Асеновград, Чепеларе, Пампорово. В града има три автогари: Автогара “Смолян” на бул. България, автогара “Изток” – в Устово и автогара “Юг".

Източник:  http://bulgaria.domino.bg/smolyan/     http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: