ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Област ВРАЦА

Имоти в област Враца
1 / 10

Област Враца се намира в Северозападна България.

местоположение

Включва западната част на Стара планина и  Врачанският балкан. Районът предлага уникални природни забележителности и богато културно-историческо наследство. В границите на областта са включени 10 общини: Мездра, Криводол, Бяла Слатина, Враца, Роман, Борован, Хайредин, Козлодуй, Оряхово и Мизия.

Наименованието на региона идва от най-големия град и стопански център - Враца. Други по-големи и известни селища в региона са Берковица, балнеоложкият курорт Вършец, Чипровци - град, където може да се докоснете до традиционния български занаят килимарство, Белоградчик - място с интересна и многовековна история.

Климат: 

Климатът в областта се характеризира с топло лято и студена, но не и мразовита зима, като средната януарска температура на въздуха е - 1.9 °С, а средната юлска е 22.2 °С. Пролетта настъпва сравнително рано- през март и април, като през месец април времето бързо се затопля и температурите бързо се повишават. Най-високи температури се наблюдават през летните месеци юли и август. 

 

Икономика

Индустриалното развитие на областта се представя от: енергетика, химическа промишленост, добив на цимент, металургия, машиностроене, текстилна промишленост, добив и обработка на каменни блокове и мрамор, хранително-вкусова промишленост, строителна дейност, добив и съхранение на нефт и газ.

Туризъм

Природни забележителности
Природата в този край, със своята некултивирана красота и екологична чистота, привлича туристи от всички краища на света. Паркът “Врачански балкан” предлага прекрасни условия за туризъм и разполага с най-богатата зона на пещери в страната: Леденика, Елата, Змеюви дупки, Темната дупка.

Скалният масив “Вратцата” представлява впечатляваща отвесна стена, висока повече от 400 м и е предпочитано място за скално катерене. А тези, които желаят да покачат адреналина си, могат да скочат с парашут от хижа “Околчица”.

В този регион е и уникалното по своята красота Искърско дефиле, а също и водопадът Вратцата, природният феномен Белоградчишки скали и римската крепост “Калето”, за направата на която е използвана естествената непристъпност на скалите.

Прекрасната природа и свежият планински въздух, предлагат перфектни условия за детски лагери с образователно значение. Комплекс “Леденика” се намира на около 16 км. югоизточно от града. Разположен е на територията в близост до пещера Леденика. Тук са построени над 20 почивни станции.

Културен туризъм
Големият брой манастири във Врачанския Балкан - Черепишки, Клисурски, Лопушански, Чипровски, Разбоишки, Седемте престола и множество други исторически местности и забележителности като връх Околчица и Могиланската могила предполагат чудесни възможности за културен туризъм.

Живописните села Паволче и Згориград във Врачанския балкан и комплекса "СТАРИ БИСТРИЛИШКИ КЪЩИ" в подножието на Берковския балкан ще ви посрещнат с гостоприемството на селските къщи, вкусните традиционни ястия и местните вина. Идеална база за рибари, гъбари, билкари, планинари и всички, които желаят отмора и релаксация сред атмосферата на Българския дух и стил.

Само на 24 км. югозападно от града се намира и мястото, на което Христо Ботев е убит – връх Вола.

Исторически музей - Оряхово
За начало на музейното дело в гр. Оряхово се приема 1928 г., когато се създава първата музейна сбирка към Читалището.

От 1939г. започва своята дейност и новооснованото Археологическо дружество, което обогатява събрания исторически материал. Същата година е взето решение читалищната музейна сбирка да се предаде на археологическото дружество в гр. Оряхово. Така се поставя началото на музея като институция.
Общата експозиционна площ на музея е 185 кв.м. На първия етаж се намират три изложбени зали - "Археология", "Възраждане" и "Икони от възрожденската църква Св. Георги", която е в реставрация.

Фондът на Историческия музей е разположен на втория етаж в три помещения, където се съхраняват документи, археологически материали и оръжие.
Два от експонатите, съхранявани в музея - статуята "Добрият пастир" и "Каменен кръст" от ІV век са с неоценима историческа стойност. Те са участвали в изложби на раннохристиянското изкуство в Рим и Брюксел.

Етнографска къща - Оряхово
От 1989 г. в нея са изложени етнографски материали. Разположени са в две зали - "Народен бит и култура" и "Градски бит и култура от края на ХІХ и началото на ХХ век".

Къща-музей на Дико Илиев - Оряхово
Пази спомена за гениалния народен музикант и композитор - автор на "Дунавско хоро", живял и творил в Оряхово 42 години. През 1994 г. къщата на композитора е реставрирана. В нея е изложена снимкова експозиция и материали, свързани с неговия живот и творчество.

Национален музей "Параход Радецки" - Козлодуй
Превърнат е в национален плаващ музей, пазещ жив спомена за Ботевата чета. От парахода започва Мемориаленият комплекс "Ботев парк", който представлява един наистина уникален парк.

Градска Художествена галерия - Мездра
Помещава се в "Дом на железничаря". Открита е през 1971 г. и разполага с изложбена площ 100 кв.м и фонд от над 300 творби - живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.

Художествена галерия - Бяла Слатина

Фондът на галерията включва живописни платна, графики, скулптури и произведения на приложното изкуство.
Създадена през 1984 г. Фондът на галерията съдържа 260 живописни платна, графики и скулптури. Галерията е едно от значимите средища на културния живот в града.

Музейни сбирки има в гр. Мездра, гр. Криводол и селата Кунино, Софрониево, Борован, Гложене и Хърлец. Картинна галерия с около 200 творби на изобразителното и приложното изкуство има в сградата на читалището в гр. Криводол.

Културни паметници
На територията на областта се намират множество културни паметници, като "Градището" - останки от праисторическо селище, намиращо се на 3 км северозападно от центъра на гр. Криводол, античен мавзолей в м."Росненица" - с. Уровене - ІІ- ІV в., "Гърбавият мост" край с. Липница и много други.

В гр. Враца могат да се посетят кулите на Мешчиите и на Куртпашовите, строени през XVII век, като жилищно-отбранителни. Кулите имат голяма историко-архитектурна стойност и са обявени за паметници на културата с национално значение.

транспорт


Два гранични контролно-пропускателни пункта са разположени в област Враца -  "Оряхово" и "Ферибот Оряхово". Паневропейският коридор № 4 от Централна Европа - Крайова - Видин - Враца - София - Кулата - Солун преминава през региона. Освен него, транспортен коридор № 7 по р. Дунав е предпоставка за нарастване икономическия потенциал на района.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: