ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Област ЯМБОЛ

Имоти в област Ямбол
1 / 6

Ямболска област е разположена в Югоизточна България.

Местоположение

На север граничи със Сливенска област, на изток - с Бургаска, а на запад - с Хасковска област. Южната граница на Ямболска област съвпада с държавната граница на България с Турция. През областта тече река Тунджа. В района има 4 града - Ямбол, Елхово, Стралджа и Болярово, 5 общини и 106 села.

Климатът и почвите на областта са благоприятни за аграрно развитие.

 

Климат: 

Районът е един от най-топлите в страната. Климатът се характеризира с горещо лято и студена зима със средномесечна януарска температура 0˚С. Пролетта е прохладна и често се наблюдават падане на температурите до зимни, докато есента е по-продължителна и обикновено топла. По поречието на река Тунджа- в районите на Ямбол и Елхово, климатът е по-влажен поради непосредствената близост на реката.

В района на град Елхово, температурите са по-високи от останалите поради влиянието на Средиземноморието. 

 

Икономика

Работещите предприятия имат съвременни технологии и определени пазари. Това предопределя развитието на търговията, земеделието и свързаните с него производства - преработка на храни, текстил и машиностроене.

Перспективи има в развитието на селскостопанско машиностроене, хидравлични цилиндри и устройства, облекло и текстил, млечни и месни храни, вина и алкохолни напитки, модерна агроиндустрия с производство и преработка на растителна и животинска продукция.

Инфраструктурните предприятия имат съществен принос в икономиката на областта: електроразпределение, водоснабдяване и канализация, далекосъобщения, пощи, газоснабдяване и комунални услуги. Освен тези големи предприятия, в областта работят над 3500 малки и средни предприятия и няколко хиляди еднолични търговци, занаятчии и малки дружества главно в областта на услугите.

Очакваното развитие на икономиката на областта се основава на: умерен климат с положителни средногодишни температури и най-много слънчеви дни в България; подготвени специалисти и изпълнителски кадри в селското стопанство и промишлеността; опит в използването на технологии за интензивно растениевъдство; опит и съвременна техника за машиностроително производство; предстоящо откриване на КПП на границата с Турция; развита техническа инфраструктура и чиста околна среда, свободни земеделски и промишлени площи и сгради на ниски цени и близки места за отдих и исторически обекти за туризъм.

Туризъм

Средното поречие на река Тунджа - от Сливен през Ямболска област - до границата с Турция, е богато с възможности за културно-познавателен туризъм. Националният Археологически резерват "Кабиле" се намира северно от град Ямбол. Той пази останките от най–знаменателният античен тракийски град – "Кабиле", изследван над 25 год.

Храмът "Св. Св. Спас и Александър Невски" се намира на връх Бакаджик, 14 км югоизточно от Ямбол.

Любимо място за почивка на местните хора е гората Ормана, близо до река Тунджа, на 5 км северно от град Ямбол.

Низините на Бакаджиците също са прекрасно място за туризъм.

транспорт

Редовни автобусни линии от гр. Ямбол има до Сливен, Нова Загора, Елхово, Средец и др. Автогарата е разположена близо до градският пазар. Ямбол е спирка от железопътната линия София – Пловдив – Бургас. Ж.п. гарата се намира в източната част на града.

 

Източник:  http://yambol.government.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: