ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. КЪРДЖАЛИ

Имоти в град Кърджали
1 / 9

Кърджали е град в Южна България. Той е център на Област Кърджали и на Община Кърджали.

Намира се на 250 км югоизточно от София, на 100 км от Пловдив и на 81 км от Асеновград, 66 и 50 км съответно от Димитровград и Хасково и само на 15 км от Момчилград.

Кърджали е живописно вписан в малка долина по двата бряга на река Арда в сърцето на източните Родопи. Разположен е между два големи язовира - Студен кладенец на изток и Кърджали на юг.

Населението е приблизително 43 800 души.

Климатът в района е континентално-средиземноморски, мек и влажен, с много слънчеви дни в годината. Зимата е сравнително мека — средните температури варират около 0°С. Лятото е слънчево и горещо, максималните температури достигат до 40-45°С. 

 

Икономика


Икономиката на Кърджали е съсредоточена преди всичко в машиностроенето, добивът на полезни изкопаеми, цветната металургия, шивашката, трикотажната, мебелнатата и хранително-вкусовата промишленост. В града са изградени значителен брой предприятия, дружества и фирми в тези отрасли. В последно време голям разцвет има туризма, като той разчита най-вече на прекрасната и разнообразна природа и на многото археологически разкопки около града.

Култура


Кърджали разполага с добра мрежа от учебни заведения. В града функционират следният брой детски градини и учебни заведения:

  • Детски градини - 24
  • Целодневни детски градини - 30
  • Начални училища - 3
  • Основни училища - 26
  • Средни общообразователни училища - 6
  • Висши учебни заведения - 1
  • Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа - 1

Архитектура и забележителности


Разположението на града е наследство от българският град Маняк, чийто архитектурен стил е наподобявал този на Преслав, Месемврия и Търново. Постепенно, Кърджали се превръща в един от най – големите центрове за цигарени изделия в целите източни Родопи. По–късно в града се развива и цветната металургия.

На територията му се намира Перперикон- в долината на малка река, само на 7 км югоизточно от града. Това е древно светилище с уникална архитектура, извисяващо се с дебелите си каменни зидове над Кърджали.

Българската базилика “Св. Иван” (X-XII век) се намира в квартал “Веселчани”. В края на 1998 година, след продължителни разкопки на повърхността е извадена уникална находка - гробница на християнски свещеник, който е бил облечен в златистата си духовна роба. В целият свят са намерени само още три подобни на тази роби, а тази е първата от тях, открита в такава гробница.

В бившият “Конак” (Турска градска зала, построена около 1870 година), интересен с външната си архитектура, можете да посетите Историческият музей.

В Художествената галерия (ул. “Републиканска”) се помещават творенията на художници като Владимир Димитров – Майстора, Кирил Цонев, Дечко Узунов.

Кърджали има и две театрални сгради – "Димитър Димов", разположен на ул. Булаир 1 и кукленият театър, разположен на бул. Тракия 17.

Отдих и туризъм

Язовир "Кърджали" е един трите язовира, заедно със "Студен кладенец" и "Ивайловград", които акумулират притоците на река Арда. Той е втори по големина, а конструкцията му е уникална за Балканският полуостров.
Стената му се намира на 3 км от град Кърджали и една от малкото, които се извисяват над самия град. Язовирът се използва предимно за добиване на електроенергия.

"Кърджали" и "Студен кладенец" са отлично място за почивка, спорт, туризъм и забавления. Там са построени много вилни къщи, ресторанти и други удобства. След стената на язовир “Студен кладенец” е тесният каньон на река Арда, наречен Дяволския мост.

Близо до село Зимзелен, на 5 км североизточно от града, се намира и друг феномен на природата – Кърджалийските пирамиди. Самият град е запазил следи от най-древни епохи и култури. Архитектурни и исторически паметници от различни времена са неразривна част от съвременния град, напомняйки за бурното историческо минало на Родопите.

Транспорт

Транспортните връзки със София и другите части на страната се осъществяват чрез ж.п. транспорт и автомобилни пътища. Съществува оборудвана летищна площадка, която сега не се използва. Редовни автобусни линии свързват града с: Пловдив, Хасково, Смолян, Ардино и др. Централната автогара се намира на бул. България 94, в непосредствена близост до ж.п. гарата на града. Кърджали е спирка от железопътната линия Русе - Тулово - Подкова.

 

Автогарата и жп гарата в града се намират на близко разстояние помежду си в югоизточната част на Кърджали. Основната връзка е Кърджали - Русе - Тулово - Подкова.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: