ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Силистра

Имоти в град Силистра
1 / 32

обща информация

Силистра е град в Североизточна България, център на Област Силистра и пристанище на южния бряг на река
Дунав. Градът се намира на 442 км североизточно от София, на 122 км североизточно от Русе, на 113 км северно от Шумен и на 143 км северозападно от Варна. Административен център e на Община Силистра. Населението наброява близо 41 000 човека. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със студена зима с обилни снеговалежи, слънчева пролет, горещо и сухо лято и дъждовна и хладна есен. Релефът е предимно равнинен.

история

Силистра е считан за най-старият град в България, основан преди повече от 5000 год. пр.хр. от траките и възстановен след това от Римска империя. Римският град Дуросторум е основан през 29 г. и става столица на римската провинция Мизия. Възниква като военен лагер върху по-старо тракийско селище. През 5 в. запада след нашествия на племена като готи, хуни, авари, славяни и прабългари. През средновековието носи българското име Дръстър. Неговото значение продължава при византийско и българско управление. След турското завоюване (1388 г.) градчето е силно укрепено. През 1877 г. то е пленено от руснаците и отстъпено на България. След неуспешната за България Междусъюзническа война, Силистра е отстъпена на Румъния съгласно Санкт-петербургския договор през 1913 г., като през 1940 г. е върната отново на България.

инфраструктура


Изградена е отлична инфраструктура. Пътищата са в много добро състояние. По улиците са засадени много дървета, които придават неповторим облик на градът, даряват прохлада на силистренци през жаркото лято и радват с колорита си през есента. Градът е разделен на квартали, като всеки от тях има изградена специфична инфраструктура. Характерно е предимно ниското застрояване - едноетажни и двуетажни къщи с малки, кокетни, поддържани дворове, в които има асма, овощни дръвчета и лехи с цветя. Изградени са също така и многоетажни блокове, както и нови 4-5 етажни жилищни сгради.
В град Силистра има поликлиника, многопрофилна болница, стоматологична клиника, частни лекарски и зъболекарски кабинети, църква, джамия, регионална библиотека, 3 пощенски клона, банки, множество заведения, ресторанти, хотели. На територията на града интернет достъп предлагат няколко доставчика. Телефонните услуги се осигуряват от цифрова електронна централа.
В близост до града функционира едно от най-съвременните депа за отпадъци в България, изградено в съответствие с всички европейски стандарти и изисквания.
Като областен център Силистра предлага на своите жители и гости всички съвременни удобства и услуги.

икономика

В Силистра се се развиват множество отрасли, сред които земеделие, текстил, обзавеждане, производство на неръждаеми изделия, производство на месни и млечни хранителни продукти и тухларство.
Най-голямо място в икономическото развитие на област Силистра заема аграрния сектор. В селските райони около 80% от наетите лица се занимават със земеделие.
С нарастващи темпове се развива и търговията. Първият мол в Силистра S&S Mall отвори врати на 20 май 2009. Той се намира в центъра на Силистра непосредствено до Дунавския парк.
Туризмът също е отрасъл, който би могъл да получи своето бъдещо развитие.

транспорт


Автобусен и железопътен транспорт свързват града с останалата част от страната. Има редовни автобусни линии до Русе, Разград, Шумен, Добрич, Варна, както и до останалите по–малки селища в региона.
Автогарата и ж.п. гарата се намират една до друга в индустриалната част на града. Градът е последна спирка на железопътната линия София – Силистра.
Пристанището разполага с добре развита транспортна инфраструктура – ж.п. и шосейни подходи. Съществува възможност за водоснабдяване и захранване с ток от бряг на пристаналите съдове.
Функционира фериботен комплекс Силистра – Кълъраш.
От 28.11.2009 г. между Силистра и Кълъраш започва да работи водно такси, като публично-частно партньорство между общините в двата града и местния бизнес. Моторната лодка превозва до 7 пътници за 20 мин. и ще се движи по график или по поръчка. Цената на еднопосоен билет е 5 евро.
Разработва се проект за изграждането на Дунав мост 3, който да свързва градовете Силистра и Кълъраш.
На 10 км от града, до село Ламбриново, се намира и летище Силистра, което е от групата на малките летища в България. То е в състояние да обслужва пътнически и товарни самолети от малък и среден клас.

култура и образование

Градът е домакин на множество културни събития от международен, национален и местен характер: международен куклено-театрален фестивал, фестивал на българско народно творчество, национален турнир по спортни танци и др. Основните културни и духовни институции в Силистра са:

  • Драматичен и куклен театър “Сава Доброплодни” създаден през 1872 г.
  • Храмът „Св. Ап. Петър и Павел” е построен след Кримската война от водещата в България през Възраждането Дряновска архитектурна школа. В храма са положени част от мощите на Св. Дасий – дясната раменна кост, които се съхраняват в мраморна модехранилница. Те са дарени от папа Йоан Павел II, посетил България през 2001г.
  • Художествена галерия, Силистра е строена в периода 1890 – 1891г в стил „късен сецесион”. Днес в галерията се излагат творби на творци от градът, страната и чужбина.

В града има 16 целодневни детски градини, 3 начални училища (НУ), 8 основни училища (ОУ), 2 средни общообразователни училища (СОУ), 2 профилирани гимназии, 6 професионални гимназии, помощно училище и 4 обслужващи звена.

забележителности

  • Крепостта "Меджиди Табия" получава името си в чест на султан Абдул Меджид, който посетил строежа през 1847г. Крепостта се намира на южния хълм край града. Има формата на шестоъгълник и достига височина до 8м. Непосредствено до нея има ров, служил едновременно за препятствие и маскировка. Крепостта е изиграла важна роля в руско-турските войни от периода 1853 - 56; 1877 - 78г. Според преданията на този строеж са работили 300 майстори българи. След завършването на строежа те биват заточени из Анадола, далече от родните огнища, а главният ръководител на съоръжението, турският архитект Али паша, бил обесен в Цариград, за да се погребе завинаги тайната. В днешни дни крепостта се обитава от местен гражданин, който поддържа обекта, грижи се за музейната сбирка и провежда екскурзоводски беседи.
  • Времето е пощадило един паметник без аналог по нашите земи – римска гробница от средата на IV в. с великолепни стенописи. Гробницата е строена за римски благородник с тракийски произход и стенописите дават ценна информация за битието както на римската така и на тракийската култура.
  • По пътя на сезонната миграция на птиците Via Pontiсa в Североизточна България има една много важна спирка. Това е езерото Сребърна, намиращо се до р. Дунав, западно от гр. Силистра. Флората и фауната в резервата са много разнообразни. В езерото и около него има тръстика и други водолюбиви растения. В резервата се срещат 67 вида висши растения като част от тях са застрашени от изчезване извън територията на Сребърна. Срещат се 39 вида бозайници, 21 вида влечуги и земноводни и над 10 вида риби. Резерватът е известен най-вече с птиците, които могат да се наблюдават на неговата територия. Тук гнездят 179 вида птици: къдроглав пеликан, корморан, чапли, ням лебед, сива гъска, патици, тръстиков блатар, синьогушка, мустакат синигер и др. От 1948 година в езерото е обявено за защитена територия (резерват) има охраняема площ от около 600 хектара, както и буферна зона от около 540 хектара. Дълбочината на езерото варира от 1 до 3 метра. Има изграден музей, в който е подредена експозиция от препарирани обитатели на резервата. От музея може да се наблюдават птиците в резервата. През 1983 г. резерватът влиза в списъка на паметниците на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.
  • Дунавската градина е създадена преди 100 години. За първи път за нея съобщава вестник „Турция” през 1870г. Тя е любимо място за разходки на силистренци. Паркът е изкуствено създаден, засадени са различни по вид иглолистни и широколистни дървета и храсти, някои от които са защитени видове. В централната част на парка се намират откритите разкопки от късноантична и средновековна Силистра.
  • Исторически музей - Първата постоянна музейна експозиция е открита на 5 май 1954 г. Музейният фонд е обогатен с ценни находки: шлем-маска от І в., слънчев часовник, римска колесница и саркофаг, два богато украсени меча, златен пръстен и монета на император Проб (276-282). Тези експонати са включени в Националния музеен фонд на България. От 1968 г. музеят започва спасителни археологически проучвания проучвания античния Дуросторум и средновековния Дръстър. Работното време на музеят е 09:00 - 12:00 часа и 12:30 - 17:30 часа, почивен ден неделя и понеделник

 

Снимки: МИРЕЛА
Източници: http://www.info.portal-silistra.net; http://wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: