ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

ГАБРОВО

Имоти в град Габрово
1 / 20

Габрово е областен град в Северна България.

В страната има още две населени места със същото име - село Габрово в област Благоевград и село Габрово в област Кърджали.

Местоположение

Намира се на 220 км североизточно от София, 274 км югозападно от Варна, 46 км югоизточно от Велико Търново и 28 км югоизточно от Севлиево. Градът наброява около 80 000 жители.

Разположен е в северните разклонения на Средна Стара планина, на двата бряга на река Янтра, в непосредствена близост до географския център на България.

Надморската височина е 392 м.

климат

Климатът в региона е умерено-континентален, отличаващ се със студена зима и сравнително топло лято. Валежите са с подчертано континентален характер. Регионът се характеризира с висока годишна продължителност на слънчевото греене.

образование


В Габрово има едно начално, десет основни, три средни общообразователни училища, Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Гюзелев, Професионална гимназия по туризъм , Техникум по текстил и СПТУ по индустриално строителство.

На територията на града има две обединени детски заведения – ОДЗ "Дъга" и ОДЗ "Ран Босилек", за деца от 10-месечна до 6-годишна възраст и осем целодневни детски заведения.

икономика


След Освобождението Габрово продължава да се развива като голям текстилен център и неслучайно е наречен “българският Манчестър”. В края на миналия век тук се учредяват акцонерни компании от европейски тип, строят се фабрики, установяват се връзки с големите стокови борси. Днес градът е развит промишлен център.

Районът около Габрово е прочут с традициите си в областта на търговията, занаятчийството, обработката на дърво, метал, вълна и кожи, които очертават облика и на съвременната промишленост. Непосредствената близост на Габрово до високите части на планината, чистият планински въздух, историко-етнографските резервати и комплекси, паметниците на културата правят региона привлекателно място за туризъм. Габрово и районът се считат за едни от екологично най-чистите в България. Това се доказва от богатата флора и фауна, което е създало предпоставки за обособяването на няколко ловни резервата.

история


В Габрово през 1860 г. се създава първата фабрика. През 1825 г. е открито килийно училище, а през 1835 г. – първото българско светско училище, в което се прилага взаимоучителният метод. От 1889 г. училището се нарича “Априловска гимназия”, на името на своя създател Васил Априлов. Градът е родно място на Васил Априлов, Цанко Дюстабанов, Поп Харитон.

отдих и туризъм


Градът е известен като световната столица на хумора. В Габрово, на ул. Брянска 64 се намира уникалният и единствен в света Дом на хумора и сатирата - своеобразен "Лувър на смеха". В десет зали на площ от 8000 кв.м. са изложени произведения на изкуството с хумористичен характер на творци от 153 страни. Домът не само събира, но и изследва и популяризира хумора и сатирата във всички жанрове. По време на фестивалите на хумора и сатирата в Габрово пристигат международно известни творци от над 150 страни, провежда се кино и литературен фестивал.

Културният облик на Габрово се очертава от множество театрални, музикални и фолклорни ансамбли на високо професионално ниво, в това число Драматичен театър “Рачо Стоянов”, Куклен театър, Театър на пантомимата, единственият в страната Сатирично-вариететен театър, Габровски камерен оркестър, Суинг дикси бенд "Габрово" и др.

Уникални експозиции предлагат Историческият музей, устроен в Дечковата къща на ул. Опълченска 19, Художествената галерия и Националният музей на образованието, разположен в сградата на Априловската гимназия - първото светско училище в България, Баевият мост, строен от Колю Фичето през 1855 г., църквата “Успение Богородично”, Часовниковата кула, Априловата чешма, Планетариума и Зоологическата градина.

Най-колоритният и уникален в югоизточна Европа кът, разположен на 8 км от центъра на Габрово е архитектурно-етнографският комплекс "Етър" - неповторим музей под открито небе. Атмосферата на българското Възраждане там е пресъздадена от множество старинни работилници за традиционни народни занаяти. Комплексът разполага с хотел, ресторанти, механи и други заведения в национален стил. В близост до града се намира и архитектурно-историческият резерват "Боженци". Той е селище с 600-годишна история.

Разположен е в китна котловина с автентични къщи, различни по вид и архитектурни решения в духа на Възраждането. Боженци предлага отлични възможности за индивидуален и семеен туризъм. В непосредствена близост до града е и Узана - планинска местност с всички условия за летен и зимен туризъм - оборудвани ски-писти, условия за конен спорт, туризъм, алпинизъм и др. Курортът "Люляците", намиращ се на 15 км от Габрово, е известен с благотворното си влияние върху редица заболявания - алергии, хипертония, хронични заболявания на дихателните пътища и др.

транспорт


Централното географско разположение определя Габрово като оживен транспортен възел. Свързан е чрез удобни пътища с околните общини и главни градове от Северна и Южна България. Редовни автобусни линии има за София, Велико Търново, Горна Оряховица, Казанлък, Троян, Трявна, Севлиево, Априлци, Шипченски проход.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: