ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

град Бургас

Имоти в град Бургас
1 / 25

Бургас се намира в Източна България и е най-големият град по южното Черноморие, както и четвърти по население в България след София, Пловдив и Варна.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Градът се намира на 132 км от Варна, на 272 км от Пловдив, на 184 км от Стара Загора и на приблизително 392 км от София. Той е разположен в най-западната точка на Бургаския залив - на полуостров, обграден от 3 езера – Бургаско езеро, Атанасовско езеро и Мандренско езеро. През територията на Бургас минават реките Айтоска и Чакърлийска.

КЛИМАТ И ПРИРОДНИ РЕСУРСИ


Климатът в града е благоприятен за възстановяване – мека зима и продължително слънчево лято. Бургаският плаж се характеризира с тъмните черни пясъци, които имат доказан лечебен ефект.
До града са разположени и Бургаските минерални бани, които в съчетание с лечебната кал на Атанасовското езеро, са подходящи за балнеолечение.

В общината има пет курортни района – кв. Сарафово, кв. Крайморие, Бургаски минерални бани, Отманли - парк Росенец, както и курортните части на самия Бургас.

ИКОНОМИКА


На територията на Бургас има много добре развит производствено-икономически комплекс. В него на високо ниво са химическата и нефтопреработвателната промишленост, а рибопреработвателната промишленост е сред най-важните от икономически дейности.

Промишлеността със своята многоотраслова специфика е водещ сектор в икономическата структура на Бургас. Някои от производствата са единствени или определящи за страната, като например: тъмни и светли нефтопродукти, химически влакна, пластмаси и други химически изделия, корабостроене, вентилационна и пречиствателна техника, товарно вагоностроене, рибопреработвателна промишленост и т.н.

Следните промишлени отрасли са от решаващо структурно значение:

  •  Нефтохимическа (нефтопреработваща промишленост) - дава 70 % от обема на промишленото производство;
  • Хранителновкусова промишленост и винопроизводство - 12,2 %;
  • Производство на електрическа и топлинна енергия - 3,6 %;
  • Текстилна промишленост - 2,4 %.

ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО


Бургас се налага и като значителен научен и културно-просветен център. С голям авторитет са Технологическият университет "Проф. д-р А. Златаров, Бургаският свободен университет, няколко научни институти.

Бургас е наследник на малкия римски град Деултум, който е бил военна колония. Селището е преименувано на Девелт, откъдето идва и днешното име на село Дебелт. По-късно тук е построено лечебен център до многобройните минерални извори в този район. Първите жители са били траките.

АРХИТЕКТУРА И ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ


Бургас е модерен и красив град с идеално съчетание на съвременна и старинна архитектура. Центърът на града е запазил своя автентичен градски облик от началото на века. На брега на морето се намира най-голямата морска градина в България, изпълнена с много цветни лехи, дървета и скулптури. Нейните просторни алеи се свързват с централната част на града, като така по естествен начин образуват голяма пешеходна зона, любимо място за гражданите на града и стотиците туристи, които го посещават през лятото.

Градът е известен и с богатите си културни традиции. Тук се намират едни от най-добрите извънстолични културни институти, сред които са Драматичният театър "Адриана Будевска", Бургаският куклен театър, Оперно-филхармоничното дружество, и Регионална библиотека "П. К. Яворов".

Там има и Художествена галерия, в която се излагат произведения на чуждестранни и български творци, Историческият музей, притежаващ богата колекция от експонати от древните колонии по Черноморието, както и експозиции, показващи новата история и фотографии на прочути ренесансови личности, Етнографският музей, в който има интересна колекция от традиционни кукерски маски, народни носии и предмети на бита, Природонаучния музей, където са изложени експозиции, представящи геоложките характеристики на земята, както и флората и фауната в региона.

Други забележителности на града са катедралата “Св. Св. Кирил и Методий” със своите фрески и дървен олтар, Арменската църква, Католическата катедрала, църквата “Св. Дева Мария” и църквата “Св. Иван Рилски”.

В града ежегодно се провеждат и следните фестивали:

  • Дни на класическата немска и австрийска музика (края на април)
  • Международен театрален фестивал “Ерата на Водолея” (май и юни);
  • Фестивал на оперната и класическата музика в памет на диригента Емил Чакъров (юли)
  • Международен фолклорен фестивал и Седмица на Детското изкуство (август)
  • Конкурс за забавна песен “Бургас и морето” (септември)
  • Международен турнир по спортни танци (декември)

ТРАНСПОРТ


Бургас се радва на благоприятно транспортно-географско положение. В залива е разположено най-голямото пристанище в България, през което преминава голяма част от търговския обмен в страната. В града има отлично развити морски пътища, както и летище, което е второ по значение и големина в страната след това в София. То предлага и най-бързия начин за превоз до Бургас. Полетът със самолет от София отнема 40 мин.

От ж.п. гарата в Бургас пътуват влакове за всички направления в страната. Непосредствено до нея се намира и бургаската автогара, откъдето също има редовни автобусни линии за всички направления в страната. Предстои да бъде изградена и магистрала Тракия, която ще свързва по бърз начин източната и западната част на страната, столицата и курортите по морето.

 

Използвани източници: www.bsregion.org/  burgasinfo.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: