ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

ВРАЦА

Имоти в град Враца
1 / 27

Враца е областен град в Северозападна България.

Местоположение

Град Враца се намира на 112 км северно от София, на около 40 км югоизточно от Монтана и на 14 км северозападно от Мездра. Градът е разположен в полите на Врачанската планина и заемайки територия по двата бряга на река Лева, е разгърнат в северното подножие на Врачанския Балкан, който е надвесил скалите си над него.

Икономика

В общината са развити текстилна промишленост (производство на памучни платове и коприни), шивашка, хранително-вкусова промишленост (хлебопроизводство, сладкарство, месопреработка, млекопреработка), производство на строителни материали (цимент), мебелна и лека промишленост, машиностроителна (производство на стругове и фрези), металолеене и металообработка и други.

Има изградени множество бензиностанции и газостанции и богато изградена мрежа от модерни търговски обекти. Повечето от добре работещите фирми на територията на общината са предимно частни (малки и средни).

Община Враца оказва активно съдействие и подпомагане за развитието на малкия и среден бизнес. Тя разполага със свободни поземлени имоти, предназначени за израждане на производствени предприятия, както и със свободни сгради общинска собственост, които може да предостави на чуждестранни инвеститори. Външните и местни инвеститори могат да разчитат на пълна подкрепа от страна на общинското ръководство, а също така и на институциите в града, функциониращи в услуга на бизнеса: Търговско-промишлена палата, Евро инфо център, Индустриална стопанска камара и др.

На територията на общината се намира подземно газохранилище (на около 20 км. от гр. Враца). Общината е важен зърнодобивен център. Северно от Враца са очертава екологично чиста зона, която е предпоставка за производство на качествени хранителни продукти.

В града съществуват предпоставки за бъдещо регионално икономическо развитие. Там живеят достатъчен брой подготвени специалисти с висше и средно образование. Цените на недвижимите имоти са ниски, мрежата на централното топлофициране е добре развита, а далекосъобщенията са в добро състояние.

Забележителности

Една от най-големите забележителности на Враца е проходът „Вратцата”. На мястото, където река Лева минава през планинския масив, с времето се е образувал приказен проход. Високите вертикални скали са предпочитано място за екстремен туризъм.

Високата 400 метра скала „Стената” е подходяща за алпинизъм и за търсачите на силни усещания. В района се организират много национални и международни състезания по скално катерене, които привличат множество запалени туристи от Европа. Организират се и спускания с парашути, делта и парапланеризъм от хижа „Околчица”.

 

Национален парк Врачански Балкан
Предлага прекрасни възможности за селски и спортен туризъм. Също така много добре развит е и спалеологичния туризъм. Карстовият регион е богат на пещери – повече от 500. Най-известна е пещерата Леденика, разположена на 16 км от Враца. Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830м. През зимата и пролетта Предверната зала очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата. Температурата в пещерата варира от –7 С до –15 С, до 8 С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%. Животинският свят е беден: прилепи, пещерни бръмбари, мокрици, паяци. Единствено тук може да се види насекомото “Леденикус” или “Светломразец”. Пещерата се обслужва от екскурзоводи и е отворена за посещение през цялата година.

Културни забележителности
Голяма историческа и културна забележителност е Кулата на Месчиите. Тя представлява древна 13-метрова кула, разположена в непосредствена близост до площад Христо Ботев, където всяка година на 2 юни се провежда заря по случай Ботевите дни. Формата на кулата е правилна каменна призма.

В края на 19-ти век кулата е била преустроена като градски часовник. Смята се, че кулата датира от 16-ти век. Определено интересен културно-исторически паметник е и Етнографско Възрожденския комплекс „Софроний Врачански”. В реставрираната двуетажна къща – паметник на културата е развита етнографска експозиция, представяща обичаите традициите на местното население през годините. Специален раздел е посветен на бележитият музикант, диригент и автор на народни хора и ръченици – Дико Илиев. Срещу сградата на музея има затворена изложба на различни файтони. Етнографският комплекс организира за своите посетители екскурзоводски турове, които несъмнено оставят незабравими спомени.

Покрайнини
В близост до Враца се намират няколко манастира – Черепишки, Струпешки и Седемте Престола. В с. Челопек се намира и къщата музей на Баба Илиица, която е отворена е за посещение всеки ден, включително и в почивните дни. Наблизо са и приказно красивите селца Павлоче и Сгориград, където туристите могат да отседнат в селски къщи с традиционна атмосфера, където домакините ще ги нагостят с български народни ястия. Уникалната природа и свежия планински въздух предпоставят развитието на еко туризъм. Популярни екопътеки в региона са Екопътека Згориград, Горската пътека на приказките, Екопътека „Карст и биологично разнообразие".

Хранене и забавление
Във Враца и околностите има множество заведения за хранене и развлечение, Китайски ресторант, български традиционни кръчми, и множество кафенета, разпръснати из главната улица на града. В близост до Етнографския музей, по калдъръмената улица има и  Арт Кафе. Интересни кафе-клубове са и "Антик" – обзаведен в гръцки стил и предлагащ наргиле, както и "Карамел", артистично обзаведен в червено, и откриващ невероятна гледка към площад Христо Ботев и Врачанския Балкан.

 

Герб и девиз на Враца
Гербът на Враца е създаден през 1967 год. Графичното изображение на герба символизира специфичния орографски индивид, от който носи името си града - природният феномен - прохода Вратцата. Двете отвесни скали са изобразени с два топографски триъгълника, между които се вие пътят на прохода.

Гербът е увенчан със зидова корона, означаваща, че градът е бил крепост от най-древни времена (Останки от крепостни стени и до днес се намират встрани от пътя на прохода).

Цялото изображение е върху старобългарски (варяшки) щит, леко стилизиран, за да се запази стиловото единство. Девизът “Град като Балкана - древен и млад” отразява славното минало на Враца като стара българска крепост и новото му настояще на развиващ се устремно град.

инфраструктура

Враца е с изградена инфраструктура и комуникации. Изпълнена е отоплителна мрежа, захранваща 15 352 апартаменти и множество търговски обекти. На територията на общината са изградени 3 броя подстанции. Добре са развити съобщителните връзки.

До града се стига с автобус. Редовни линии има до София и Видин. С по-малка честота е автобусния транспорт до Вършец, Берковица и съседните села. От и до Враца тръгват влакове за София, Мездра, Бойчиновци, Монтана, Видин, Пловдив и Лом. Основен вид транспорт в общината е автомобилният, но и тролейбусният транспорт е развит.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: