ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Гр. Хаджидимово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - гр. Хаджидимово
1 / 14

Хаджидимово е град в Югозападна България. Той е административен център на община Хаджидимово, област Благоевград.

Отстои на 114 км югоизточно от гр. Благоевград, на 15 км в същата посока от гр. Гоце Делчев, на 27 км югозападно от с. Сатовча, на 158 км в същата посока от гр. Пловдив и на 11 км от границата с Гърция. Столицата София е на около 207 км разстояние.

Град Хаджидимово е разположен в долината на река Места, в източните склонове на Пирин планина, на надморска височина от 485 м.

Лятото тук е горещо, а зимата - по-често суха и относително студена. Средната юлска температура е 21ºС, а средната януарска от 0º до –2ºС.

Населението наброява приблизително 2 800.

Инфраструктура

Хаджидимово е с добре развита инфраструктура. Електрифициран, водоснабден, с изградена канализационна система и телекомуникационна мрежа. Тук има общинска администрация, полицейски участък, пощенски клон, средно общообразователно училище, целодневна детска градина, читалище, здравно обслужване и търговски обекти.

Редовен автобусен транспорт до градовете София, Благоевград, Гоце Делчев и Пловдив.

Гордост на града е футболният отбор, състезаващ се във "В" Югозападна аматьорска група. Има и стадион, кръстен на неговия създател и бивш кмет на Хаджидимово Димитър Лекин.

Икономика

В града има няколко фабрики за обувки, управлявани от чуждестранни предприемачи.
Основният поминък на населението от района е свързан с тютюнопроизводството.
Животновъдството се развива предимно в частния сектор – отглеждат се овце, говеда, кози, пчели и др.

Забележителности и туризъм

През 2008 година е открит информационно-туристически център, в който са изложени находки от разкопките на територията на общината.

На около 2 км от града се намира археологическият паметник на културата "Късноантична и средновековна крепост" в местността Св. Димитър. Крепостта е със статут на паметник на културата. Върху територията на обекта, в централната част, е изграден параклисът "Св. Димитър".

Манастирът "Св. Великомъченик Георги" в град Хаджидимово е обявен за паметник на културата с регионално значение. Това е най-големият манастирски комплекс по долината на река Места и трети в Югозападна България след Рилския и Роженския. Построен е през 1864 година, като досега е бил опожаряван два пъти. Сред манастирските ценности са – чудотворната икона "Св. Георги", датирана към 1750-1800 година, иконостасът и владишкият трон, възстановени по автентичен образец. Манастирът разполага и с хотелска част.

Районът на Хаджидимово е много подходящ за отдих и туризъм. Тук се намира резерватът "Али ботуш", който е с голямо биоразнообразие и интересна растителност.

Източници: bg.wikipedia.org
Снимки: bg.wikipedia.org; sveta-nedelia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: