ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Добринище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Благоевград - гр. Добринище
1 / 4

Добринище е град в община Банско, област Благоевград.

Местоположение

Добринище се намира на 165 км от София и на 57 км от Благоевград. Пловдив е на 155 км, а Банско на около 6 км.

Градът се намира в планински район, на около 850 метра надморска височина. Заобиколен е от три планини - Рила, Пирин и Родопите. Това го превръща в прекрасно място за еко туризъм, селски туризъм, ски каране и почивка както през зимата, така и през лятото.

Голяма част от територията на Добринище, по-специално височинният пояс, е включена в границите на народния парк Пирин. Селището е изходен пункт за туризъм, екскурзионна почивка, а близо до хижите Гоце Делчев и Безбог има и седалков лифт. Извори, гори, езера, водопади – неизброими са красотите наоколо.

История


Историята на Добринище започва от далечни времена. При разкопки са били открити основи на жилища, оръдия на труда и керамика, някои от които датират от каменната епоха.

Със своите минерални води и географско разположение, Добринище е създало условия за човешко съществуване много години преди да се появят траките по тези земи. В селището и района около него е открита разнообразна тракийска и римска керамика. В местността Доматарско още личат развалини от тракийско селище, а в местността Гумнища, в която е имало древно селище, са намерени монети от времето на римския император Нерон /І век от н.е./.

Край реката, която преминава през Добринище, има минерални извори и точно там са открити стари басейни. На два от тях градежът в основата е римски, а нагоре – турски.

През VІІ век местното тракийско население в Добринище постепенно започва да се смесва с нахлуващите по това време славянски племена “смоляни”, които трайно се заселили по течението на река Места и главно в Разложко. А не след дълго към това население се прибавя и прабългарското, за да се положат основите на българската народност.

В резултат на жестокостите по време на първите години на турското робство, населението на Добринище е напускало домовете си и е търсело спасение в Пирин планина, като се заселвало в някогашните тракийски селища. В селото остават една незначителна част от българите в района на църквата “Св. Богородица”, по-далече от банята и минералните извори. Така Добринище изчезва и повече от 100 години името му не се споменава никъде. Едва в край на ХV век по времето на султан Баязид ІІ (1481 – 1512 г.) името на Добринище се среща в турски документ като селище, което се отнася към Неврокопска нахия.

През периода на Възраждането българското население в Добринище отново започнало да нараства. Постепенно живеещите в планинските махали започнали да се завръщат в селото. В края на ХVІІІ и началото на ХІХ в. Добринище икономически расте и развива успешна търговия със страни като Сърбия, Австрия, Франция, Испания и др.

Забележителности

По течението на Добринишката река има и басейн с минерална вода. Наблизо е и водопадът "Свети Никола".

В градчето се намира и единствената по рода си в България градина за еделвайси.

В Пирин, на около 4 км северозападно от село Обидим и на около 3 км югоизточно от Добринище се намира действащият манастир "Свети Пантелеймон", основан през 20-те години на XX век. Представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда и е обявен за паметник на културата.

Туристите могат да посетят Тевното езеро /тъмното езеро/, Поповото езеро и връх Безбог. Любителите на разходките могат да  посетят най-малкият град в България - Мелник. Пътят от хижа "Безбог" до Мелник е 12 часа.

инфраструктура

В града има кметство, основно училище "Св. Климент Охридски", читалище "Димитър Благоев", църква, а само на няколко километра от града се намират хижите "Гоце Делчев" и "Безбог". Безбог - Добринище е един от най-добрите целогодишни курорти в България. "Безбог" е едно много живописно място високо в планината (2240 м.н.в.). Местността край хижата е ски център през зимата и основен изходен пункт за туристически преходи през лятото.

транспорт


Има автобусен транспорт до Гоце Делчев, София, Пловдив, Благоевград и др., както и жп транспорт.

Източници:  http://bg.wikipedia.org/ http://bezbog.com/http://dobrinishte.cbbbg.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: