ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Бенковски

Вижте къде се намира на картата Имоти в град София - кв. Бенковски

Квартал „Бенковски” е разположен в северната част на София. Образуван е през 1954 г. при обединението на селата Биримирци и Обрадовци.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Намира се на 5 км. северно от центъра на града. На юг граничи с кв. „Орландовци”, на изток със селата Чепинци и Негован, на запад с кв. "Илиянци" и жк. "Надежда", а на север със селата Световрачане и Кубратаво.

АРХИТЕКТУРА

Кварталът е малък, изграден предимно от еднофамилни къщи и няколко панелни блока, строени след 70-те години на миналия век.

ДЕМОГРАФИЯ

Населението наброява приблизително 4500 души. От 10 – 15 години насам се наблюдава отрицателен естествен прираст, въпреки че през последните 2 – 3 години броят на новородените се е увеличил. Във възрастовата структура на населението надделява броят на възрастните, а в половата – броят на жените е по-голям. Средната продължителност на живота е около 60 години. Броят на браковете се е повишил през последните 3 години, а броят на разводите е значително нисък. Етническата структура на населението е разнообразна, преобладава българското население – 85%, цигани – 10%, турци – 3%, арменци и други – 2%

ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И КУЛТУРА

Има множество магазини, едно училище, читалище, детска градина, поликлиника, кафенета и ресторанти, а за любителите на спорта има картинг писта и футболен стадион. Също така в квартала се намира представителният конен ескадрон на МВР.

Една от най-големите забележителности на квартала е манастирът „Свети Мина”. Там се намират и църквите „Св. Тодор Стратилат” и „Св. Николай”.

Има поликлиника и пощенска станция (на ул. „Календерска”), читалище на пл. ”Биримирци”, както и супермаркет - "ПроМаркет", на бул. Лазар Михайлов.

Читалище „Георги Бенковски“
Основаването на читалище в кв. „Бенковски“ е дело на прогресивния дух на местните хора. През есента на 1919 г. четирима младежи възобновяват изоставното през войните читалище. От стария основател Тодор Гелев те взимат запазените протоколи, печата, няколко книги от различни места и читалището заживява отново. Старото име на читалището е било „Пробуда“.

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“
През 1842 г. Георги Величков отваря училище в една малка килия, прилепена до задната стена на селската механа. До средата на петдесетте години то е било 35-о основно училище, когато е преименувано на 60-о основно училище „Св. св. Кирил и Методий“. Сегашната училищна сграда – голям двуетажен корпус, е завършена през 1964 г. На 1 септември следващата година започва първата учебна година в нея.

ЦЪРКВИ И МАНАСТИР

В квартал „Бенковски“ се намират църквите „Св. Тодор Стратилат“ и „Св. Никола“, както и Обрадовският манастир „Св. Великомъченик Мина“.

Както личи от подписа върху камък, църквата „Св. Тодор Стратилат“ е построена от майстор Мано от село Слатина, Софийско. Освещаването на църквата е станало на 8 юни 1846 г. стар стил, когато е денят на Тодор Стратилат. Църквата „Св. Тодор Стратилат“ е обявена за исторически паметник на културата през 1955 г.

ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В кв. „Бенковски“ има здравна служба. В нея работят 2 лекари, 2-ма зъболекари и 4 мед. сестри. В сградата на читалището има лекарски кабинет с лекар и мед. сестра. В квартала има и две аптеки. /Здравната служба е закрита към 2017 г. В кв. „Бенковски“ има частен зъболекарски кабинет.

ТРАНСПОРТ

Транспортните комуникации в квартала са добри. През квартала минава булевард "Лазар Михайлов," а по него е маршрута на всички превозни средства, както за квартала така и за селата след него. За придвижване към центъра и останалите райони на Столицата могат да се използват следните транспортни средства:

  • Автобуси – № 21, 22, 23, 24, 100;
  • Маршрутни таксита – № 11;

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: