ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Славяново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - гр. Славяново
1 / 4

Славяново е град в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен и е вторият по големина град в общината.

В България има още две населени места със същото наименование - в община Попово, област Търговище и в община Харманли, област Хасково

Отстои на 28 км североизточно от град Плевен, на 46 км южно от гр. Никопол и на 11 км северно от гр. Пордим и на 31 км северозападно от гр. Левски. Столицата София е на 189 км югозападно.  

Инфраструктурата е в задоволително състояние, има и изградена канализация. Редовен автобусен транспорт обслужва жителите на града и съседните селища. 

Славяново попада в средната част на Дунавската равнина по поречието на р. Осъм, а надморската му височина е 114 м. Климатът е умерено континентален и сравнително сух. Зимата е особено студена. Пролетта е топла, а лятото - изключително горещо, поради равнинния характер на територията. Есенните студени дни настъпват към средата на месец октомври.

Постоянното население е около 4 518 души. 

Тук функционират кметство, читалище, детска градина и начално училище. Работят медицински център, общопрактикуващи лекари и стоматолози. Болничната помощ се осъществява на територията на град Плевен. В читалището в гр. Славяново е създаден културно-информационен център, оборудван с необходимата техника и интернет връзка. Предлагат се курсове по начална компютърна грамотност и обучение по английски език.
Скоро ще бъде направен и клуб на пенсионера. Има и магазини, заведения, клонове на банки.

 

Туризъм и забележителности

До града се намира язовир Славяново, който се използва за отдих, къпане, риболов и напояване. Благодарение на наличието на дълбоки подземни води са изградени и сондажни кладенци за питейно-битово водоснабдяване. 

В близост се намира гр. Плевен, където могат да бъдат посетени много културно-исторически забележителности, най-известна, сред тях е панорама “Плевенска епопея 1877 г.”.
Около града е изградена зелена зона от около 25 хил. дка, включваща парковете: Кайлъка, Генерал Лавров, Генерал Генецки, Гривица и др., които служат като филтър срещу замърсяването на въздуха и са любимо място за разходка на жителите и гостите на града.

Известните Крушунски водопади са на тридесетина километра и привличат с красотата си все повече туристи. Наблизо е и Деветашката пещера

Източници: http://www.pleven.bg/
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: