ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Маджарово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - гр. Маджарово
1 / 5

Маджарово е град в Южна България. Той се намира в Област Хасково и е административен център на община Маджарово.

Това е най-малкият град в България след Мелник. Населението наброява около 560 жители.

Градът отстои на 65 км. югоизточно от Хасково, на 285 км югоизточно от София и на 200 км югозападно от Бургас. Най-близките гранични пунктове са: Капитан Андреево - на 74 км. югоизточно и Капитан Петко войвода-Орменион на гръцката граница - на 56 км. 

Маджарово е разположен в Източните Родопи, на десния бряг на р. Арда, на около 310 м надморска височина. Вярва се, че мястото е кратер на отдавна угаснал вулкан. Тук устието на реката прави своята най-живописна извивка. Тази част на планината има предимно нископланински и хълмист релеф. Климатът е преходно-континентален. Зимите са сравнително меки, летата са прохладни, но въпреки това понякога температурите могат да достигнат и доста високи градуси.

Селището носи името Ятаджик (в превод от турски "котловина"," леговище") до 1912 година, когато е преименувано на Дупница. От 1959 година, в знак на признателност към големия тракийски войвода Димитър Маджаров, селището е преименувано в Маджарово. Обявено е за град през 1974 година.

Основният поминък на местното население е бил е животновъдството /предимно овце и кози/, а също така и отглеждане на тютюн. През последните 50 години, поминък става рудодобивът - високите склонове наоколо са били експлоатирани за почти всякакъв вид руда. Въпреки значителния ресурсен потенциал от благородни метали, днес вече няма миньорски бригади.

Образование и култура

 

СОУ ”Димитър Маджаров” в гр. Маджарово е единственото общообразователно училище на територията на общината. В него се обучават ученици от І до ХІІ клас. Образователната мрежа в общината включва и една детска градина - ЦДГ ”Лиляна Димитрова”. В градът има и действащо читалище ”Никола Йонков Вапцаров”, основано през 1961 г. Читалищната библиотека наброява повече от 18 хиляди тома и редовно се посещава от ученици, граждани и пенсионери. През 2000 година към читалище ”Н.Й.Вапцаров” е създадена фолклорна група “Иглика”, която участва редовно във всички тържества в града. Има изяви в страната и в региона, както и на международни фолклорни фестивали.

Здравеопазване

Съгласно разработена национална здравна карта в община Маджарово са определени 3 лекарски и 3 стоматологични практики. От края на 2008 г. в общината работят 1 общопрактикуващ лекар и 1 стоматолог. Останалите практики са незаети. Медицинският център в гр. Маджарово обслужва още две села (Сеноклас и Г. Поле).

Транспорт

Ежедневна автобусна линия до областния град Хасково и три автобусни линии до селата Ефрем, Сеноклас и Долно Съдиево.

Туризъм

Забележителни природни и културно-исторически ресурси в района, са перспектива за развитие на селски, екологичен и културен туризъм. Основен принос за развитието на туризма има Природозащитният център, създаден през 1994 г. по проект на Българо-швейцарската програма за защита на биологичното разнообразие с цел опазване и съхраняване на уникалното природно богатство в района. Може още да наемете кану за приключение в река Арда или велосипед, за да се насладите на някой от близките веломаршрути.

Защитената природна забележителност „Кован кая” се намира на 3 км асфалтов път североизточно от центъра на града, в посока с. Бориславци. Това е едно от малкото места в България, където гнездят белоглави и египетски лешояди, а черния лешояд идва тук на подхранване от гръцката част на Родопите. Срещат се и черни щъркели, син скален дрозд, скална зидарка, както и световнозастрашената сухоземна костенурка. За внушителното биоразнообразие се грижат редица природозащитни организации като Българско дружество за защита на птиците, Зелени балкани, АРК-Холандия и др.

Местността “Окопа” е известна с откритото тук първо раннохристиянско светилище, обитавано и от древните траки. По-късно на същото място е построена и първата църква в Родопите.

Особено ценен ресурс за развитието на воден и риболовен туризъм е язовир Ивайловград, който се намира на около 12 км североизточно. Привлекателни за туристите са и скалните масиви в околността: Кулата, Момина скала, Сивридикме, Хисаря, Кованкая, Патронкая, Менека. 

Преди Маджарово се намира т.нар. Кромлех – тракийски мегалитен паметник, оприличаван на Стоунхендж. На добре маркираната екопътека се намира посетителски център,където можете да получите изчерпателна информация за тракийския паметник и другите туристически забележителности в околността.

Посетителите в района са предимно чужденци с особен интерес към наблюдение на лешоядите, както и организирани групи с престой в района на Хасково, Кърджали и Стара Загора, които идват на еднодневни екскурзии. Българските туристи идват заради археоложките паметници или за краткотраен отдих. Друг потенциален сегмент са зелените училища и работните срещи на открито.

Източници: http://www.madzharovo.bg ; http://bg.wikipedia.org
Снимки: nasamnatam.com; Internet

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: