ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Първомай

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - гр. Първомай
1 / 11

Първомай е град в Южна България, административен център на община Първомай, Област Пловдив. Общината включва града и още 16 села.

Отстои на 42 км западно от град Пловдив, на 60 км североизточно от град Стара Загора и на 36 км източно от град Хасково.

Населението наброява около 15000 души.

Релефът е хълмисто-равнинен с надморска височина от 134 м.

За територията е характерен преходен средиземноморски климат. Лятото е сухо и горещо, със средна температура около 25-26°С, зимата е сравнително мека, с тънка снежна покривка и средни температури около 1-2°С. Годишните валежи са под средните за страната.

Градът разполага с отлично изградена техническа, транспортна, производствена и социална инфраструктура. Цялостна електрификация, водоснабдяване и канализация.

Уличната и транспортна мрежа е добре уредена.

В близост са магистрала „Тракия”, автомагистрала „Марица”, която е в проект и ще свързва АМ Тракия с ГКПП Капитан Андреево, железопътна линията София – Истанбул, шосе от Стара Загора и Чирпан за Асеновград и Смолян, както и третокласни и четвъртокласни шосета.

На територията на града има няколко учебни и културно-образователни заведения, като средно училище, професионална гимназия, основни училища, начално училище, детски градини, читалища и библиотека с богат фонд.


Икономика

Развити са леката, тютюневата и хранително-вкусовата промишленост, и земеделието. В град Първомай е висок делът на леката индустрия, обхващаща отраслите на текстилната, кожарската и пластмасовата промишленост.

Основен дял в хранително-вкусовата промишленост заема производството и преработката на пресни зеленчуци и плодове, консерви, както и търговията с тях на вътрешения и външния пазар. Тук се произвеждат известната на няколко поколения лютеница „Хорцето”, детски храни и пюрета „Млечко”, кетчуп, сосове, конфитюри и замразени зеленчуци.

Поради специфичните си климатични условия в района се развива производството на зеленчуци, технически култури, трайни насаждения и зърнени култури. 

Туризъм

Интерес представлява Асеновата крепост, символ на гр. Асеновград, намираща се само на 40 км от гр. Стамболийски. От нея са запазени част от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура.

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 48 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради високата си историческа стойност.

Наблизо са разположени гр. Чепеларе и курорта Пампорово, където има перфектни условия за зимни спортове, но заради красивата си природа привличат туристи и през летните месеци.

Ценен воден ресурс са термалните минерални извори в селата Драгойново и Бяла река.

През територията на община Първомай текат реките Марица, Каялийка и Мечка и редица по малки рекички, които се вливат в тях.

Източници: www.bg.wikipedia.org/wiki, www.parvomai.bg
Снимки: www.parvomai.bg 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: