ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Перущица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пловдив - гр. Перущица
1 / 21

Община Перущица е разположена в уникален природен район. Тя съчетава плодородието на полето с прохладата на планината, здравословен умерен климат и красива природна глетка. Общината е разположена на територия от 48 719,195 дка с население - 5591 души. Основните предприятия действащи на територията на общината са Шнайдер Елекроник-България, Винарска изба "Пълдин" Перущица, Шивашка фабрика "Свеа", ПК "Успех", ЕТ "Асен Долев-Комерсиал", ЕАЗ "Перущица. В общината има изграден "Общински туристически информационен център", 2 училища и 2 детски градини, читалище и младежки дом, в който има множество извънкласни форми. Вграда има Исторически музей с обновена експозиция и историческа църква "Св. Архангел Михаил", в която са станали събитията от 1876г. Безработицата е по-висока от средната за региона и е 38,87%. На територията на Община Перущица има около 23 000 дка обработваема земя, която се обработва от частни производители. Отглеждат се предимно лозови насаждения, ябълки, домати, краставици, праскови.

Исторически музей- град Перущица
Музея е създаден през 1955г. и в експозицията си развива историята на селището преминавайки през поселенията на траки, славяни, сред които се открояват руините на базиликата "Червената църква" от края на V век от Христа с уникалността на архитектурните си форми и стенописи, чиито жители са оставили диря в по-късното духовно развитие на градчето през време на възражданетото на българския народ през XV-XIX векове- икономическото им замогване заедно с просветното и културното им развитие оставя отражение върху борбите за своята просвета, църква и култура. Връхна точка е участието на цялото население в национално-освободителните борби с яркото си проявление през деветте дни на април 1876г., в които "младо и старо" воюва с примитивни оръдия срещу огромната феодална Османска империя и стремежа й да задуши всяко развитие. През тези дни перущинци готови на всичко, защитават идеята за равнопоставеност на народа си, което намира отзвук в международна прогресивна общественост и будната и съвест отразени в по-нататъшното развитие на града и съграждането на независима и самобитна Перущица и България.

Източници:  http://www.pd.government.bg 
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: