ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Квартали:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Железник

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Стара Загора - кв. Железник

Железник е квартал в  Стара Загора, разположен в най-западната част на града.

местоположение

Кварталът носи едно от древните имена на Стара Загора. На север от него се намира квартал Три Чучура, на юг - кв. Студентско градче, на изток кв. Казански.

архитектура

Железник има население приблизително около 35 000 души. Голямата част от сградите в квартала са панелени блокове, строени между 1984 - 1990 година. В квартала и по хълмовете около него се строят много малки кооперации и къщи, поради което шеговито се нарича „Квартала на богатите“ или „Бевърли Хилс на Балканите“.

икономика и образование

В момента е в ход изграждането на РПУ, частна детска градина и основно училище. Там се намира и бившия магазин Аско Деница, който е преустроен на хипермаркет „Техномаркет Европа“ - за техника .

През месец април 2008 година в квартала отваря врати и хипермаркет от веригата „Практикер“. В западната част на квартала е разположена и основнита сграда на "Тракийски университет - град Стара Загора".

В квартала има едно училище - СОУ "Железник" и една детска градина - 58 ОДЗ "Звездица".

Транспорт

В квартала е реализиран модерен проект за улично осветление с енергоспестяващи лампи с термозащита. В близост е с първокласния път Е-773 (София - Бургас).

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: